Annons

Polisen använder elchockvapen mer än väntat

Polisen genomför sedan årsskiftet ett försök med elchockvapen och de avlossas cirka tre gånger mer än väntat, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
Blåljus (TT) • Publicerad 27 december 2018
Polisen testar elchockvapen. Arkivbild.
Polisen testar elchockvapen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sedan i januari i år pågår ett försök med elchockvapen inom polisen. Förhoppningen är att användandet av elchockvapen ska bidra till färre skador i samband med polisingripanden – hos poliserna men även hos dem som de ingriper mot.

Inför försöket gjordes bedömningen att varje polis skulle avlossa sitt elchockvapen cirka 40 gånger under året. I slutet av november kunder man räkna till 120 gånger per polis.

Annons

– Även om det är många fall har det inte varit någon okynnesskjutning. Det har funnits lagstöd i de fall där man använt elchockvapnet, säger projektledaren Pär Wärdig vid polisens Nationella operativa avdelning till radion.

Pär Wärdig uppger att det främst är i samband med polisinsatser i gatu- och krogmiljö som elchockvapnen har använts.

– Där alkohol eller drogpåverkade personer vill ge sig in i slagsmål och hotar om våld, eller går till våld mot polismannen, säger Pär Wärdig.

När ett elchockvapen avfyras skjuts två pilar in i kroppen och mellan dem bildas en strömkrets. Strömmen gör att musklerna stelnar och personen faller. Försöket, som omfattar omkring 70 vapen som används av poliser i fem olika lokalpolisområden och insatsstyrkor, ska fortsätta i ytterligare ett år innan det utvärderas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons