Annons

”Oskarshamn har ett fantastiskt utbud sommartid”

Publicerad 25 april 2020

Resepanelen har mycket kvar att utforska av Sverige och i sommar lär det bli tillfällen för det. De avslöjar också lite av sina smultronställen.

1. Många kommer att semestra hemma i Sverige den här sommaren – vad är du nyfiken på i Sverige?

Annons

2. Vilket är ditt smultronställe?

3. Vem är du när du reser?

4. Hur reser du helst och varför?

Ulrika S Lundberg.
Ulrika S Lundberg.

Ulrika S Lundberg, reser två-tre månader varje år och planerar just nu en jorden-runt-resa.

1. Ja, vår jorden-runt-resa i sommar ser mörk ut att komma iväg på, så vi har tänkt oss att vandra uppåt i landet. Vi är sugna på Sarek och Abisko.

2. . Vi är ute en hel del och campar med vår skåpbil som vi har inrett. Så allt som är nära vatten blir våra smultronställen. Måste jag nämna ett ställe så blir det ett ställe som ligger på nordöstra Öland.

3Jag är den äventyrliga, nyfikna och inte-sitta-stilla-typen. Vi vill se och uppleva så mycket vi kan.

4. Vi tar oss fram med vilket färdmedel som passar oss bäst för just det resmålet/ändamålet. Vi har nästan alltid med buss/tåg för att testa på hur det är i olika länder. Se lite mer och ändå komma en bit. De senaste åren har vi hyrt bil i ett flertal länder. Då har vi inga tider att passa! Båt, för att det är en sån härlig känsla att vara på vatten. Cykel/gå om vi vill utforska ställen nära inpå oss.

Jan Brunby.
Jan Brunby.

Jan Brunby, lusläste redan som liten kartböcker, memorerade världens huvudstäder och drömde sig bort till exotiska platser.

1. En sommar utan den årliga resan utomlands? Spontant har man ju bara lust att sitta hemma och tjura, haha. Nädå – klart att det kan bli en helt fantastisk sommar ändå. Det finns ju massor av spännande platser att upptäcka i Sverige också. Vi får se, men vi har i många år pratat om att man borde ta sig upp till våra nordligaste delar en sommar och uppleva midnattssolen.

Annons

2. Min egen hemstad Oskarshamn har ett fantastiskt utbud sommartid. Det är bara att välja och vraka bland smultronställena. Har du en liten båt kan du puttra ut och hitta din egen lilla kobbe där du kan ligga och sola och bada. Eller tar du bara cykeln ut till någon närbelägen klippa där det, förhoppningsvis, fläktar lite skönt en stekhet högsommardag. Ibland tänker man: Varför resa bort när man har allt det här helt gratis inpå knuten?

3. Jag är väl inte riktigt den som planerar och styr upp det hela. Det är min hustru väldigt bra på. Hon är reseledaren kan man säga, den som syr ihop det hela. Oftast lämnar hon inget åt slumpen. Hon ser till att vi kommer väl förberedda och inte missar någonting, varken i packningen eller på resmålet. Sedan är hon en fena på att hitta riktigt bra hotellrum, ofta till väldigt bra pris dessutom.

4. Cykla är bland det tråkigaste jag vet. Så det alternativet går bort direkt. Det finns dock en rolig berättelse om när jag som elvaåring var med mamma och pappa på cykelsemester på Gotland och cyklade så många mil en dag att jag till slut, kanske av både utmattning och uttråkning, somnade på cykeln och föll ned i ett dike. Det hela slutade dock väl, själva fallet skedde när vi stod stilla med cyklarna nånstans på ön. Tillbaka till frågan: Mitt svar blir bil. Vi har bilat många hundra mil flera gånger både i USA och i Europa. Ett fantastiskt sätt att upptäcka nya ställen på. Ofta hamnar man på helt oväntade platser.

Annica Johansson.
Annica Johansson.

Annica Johansson, har resor som sitt stora intresse och besöker gärna nya resmål.

1. Jag har semestrat väldigt lite i Sverige så nog finns det många ställen att åka till. En dröm är att få uppleva både midnattssol och norrsken i Norrland. Eftersom jag är uppvuxen i Kalmar och bortskämd med närheten till havet så tror jag det är därför kustområdena lockar mer än inlandet. Finns många ställen i Bohuslän jag kan tänka mig att besöka t ex Lysekil, Grebbestad och Marstrand. Sen får det nog bli Gotland, jag var där med mina föräldrar när jag var mindre men har tyvärr inte mycket minnen därifrån. En favorit är Österlen med sin naturskönhet och pittoreska kustsamhällen, åker gärna dit igen.

2. Tänk om jag hade lyckats hitta ett eget hemligt ställe! Jag får nog säga Öland, känns som det finns gott om smultronställen runt hela ön.

3. Både lat och nyfiken utan höga krav och som tar mycket bilder. Den ena halvan av mig älskar sol och värme, ligger gärna på solstolen och bara njuter av semestern. Andra halvan är den mer nyfikna, jag googlar på allt möjligt om resmålet och tar med en liten “bucketlist” så någon sevärdhet eller utflykt på varje resa brukar det bli, sen är jag väldigt förtjust i att ta mycket bilder. När det handlar om restauranger föredrar jag små mysiga ställen med bara ett fåtal bord framför lyxrestaurangerna mitt i smeten. Då och då slinker det självklart ner en pizza eller liknande men jag är nyfiken på lokala specialiteter och provar det mer än gärna. Streetfood är också spännande och gott. Har testat lite olika boendeformer men tycker mer om det lite enkla, hellre mindre lägenhetshotell eller hotell, gärna familjeägt än stora flotta komplex där det mesta finns.

4. Det får bli flyg för det är trots allt enklast, snabbast och ibland det enda sättet att resa på när man reser längre bort.

Tobias Cederlund.
Tobias Cederlund.

Tobias Cederlund, älskar att resa med sin fru eftersom hon är lite mer våghalsig och äventyrlig än han.

1. Otroligt nog har vi inte besökt västkusten så tänkte ta ett besök i sommar. Sen har vi hittat ett litet mysigt ställe vid Bokenäset som dessutom har smålandspriser i och med corona vilket lockar en del.

Annons

2. Blekinge skärgård! Vackrare små öar och mysiga ställen hittar man inte. Älskar att åka båt men har tyvärr en fru som blir sjösjukare än vad man tror är möjligt, tänk vit, lila och grön.

3. En person som är nyfiken och gärna strosar "off the beaten path". Har ju tidigare nämnt att jag fördrar Robinson Crusoe jämför med shopping i butiker och mat på turistfällorna.

4. Flyg alla dar i veckan (jag är alldeles för otålig och miljöovän för att ens betänka något annat färdsätt). Båt är mysigt, om man slipper färjor och gärna då segelbåt.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons