Öppnade eld vid julmarknad – tre döda

Frankrike Artikeln publicerades
Polisen har spärrat av delar av centrala Strasbourg efter en skottlossning.
Foto: Vincent Kessler
Polisen har spärrat av delar av centrala Strasbourg efter en skottlossning.

350 poliser är inblandade i den insats som pågår i Strasbourg i jakten på den man som sköt tre personer till döds och skadade tolv på en julmarknad.

Frankrike höjer terrorhotnivån efter dådet och myndigheterna manar till vaksamhet.

Inrikesminister Christophe Castaner meddelar att landet höjer säkerhetsnivån för terrorhot, och att gränskontrollerna stärks efter dådet. Säkerhetsinsatserna kommer att utökas vid alla julmarknader.

Sex av de tolv människor som skadades i dådet har allvarliga skador, tre eller fyra är i kritiskt tillstånd, säger borgmästaren Roland Ries till AFP. Händelsen utreds som terrorbrott.

Polisen evakuerade under natten stora delar av stadskärnan i jakt på gärningsmannen. I andra områden uppmanades människor stanna inomhus. Under natten meddelade inrikesdepartementet att den begränsningen upphörde.

Invånarna uppmanas dock fortsätta att vara på sin vakt och följa myndigheternas uppmaningar.

Skjutningen inträffade nära en julmarknad på Place Kléber i stadens centrala delar vid 20-tiden på tisdagskvällen. Den intensiva polisinsatsen för att gripa gärningsmannen fortsätter under natten och stora delar av stadskärnan evakueras. Invånarna uppmanades att lämna området norrut, och inte röra sig mot området Neudorf.

350 poliser, antiterrorinsatsen Sentinelle och insatsstyrkorna Raid och BRI medverkar i jakten, meddelar inrikesministern på Twitter.

Foto: Christian Hartmann/Reuters samt AP/TT

Den man som eftersöks för dådet är sedan tidigare känd av polisen, som spanat efter honom då han var misstänkt för ett annat mord, uppger en källa med insyn i utredningen för AFP. Han fanns med på listan Fiche S över personer som anses vara ett hot mot landets säkerhet.

Poliskällor uppger för AFP att skytten, som uppges vara en 29-åring född i Strasbourg, skadats i skottväxling med soldater.

Borgmästaren Roland Ries uppger på Twitter att julmarknaden och flera planerade kulturevenemang ställs in under onsdagen. Julmarknaden brukar ha hundratusentals besökare varje år.

Flaggor kommer att vaja på halv stång och en kondoleansbok ska läggas fram vid stadens stadshus.

Alla skolor i Strasbourg kommer att ta emot de elever som vill komma under morgonen. I de lägre årskurserna kommer dock ingen undervisning att hållas.

Strasbourg i Frankrike.
Strasbourg i Frankrike.

Fakta

Terror i Frankrike med dödlig utgång sedan 2015

2018

12 maj: En knivbeväpnad man dödar en person och skadar fyra i centrala Paris. Gärningsmannen fanns med på polisens säkerhetslista Fiche S men inte med i belastningsregistret. Han skjuts till döds av polisen.

23 mars: Fyra människor dödas i städerna Trèbes och Carcasonne, bland dem en polis. Gärningsmannen skjuts till döds av polis.

2017

1 oktober: Två unga kvinnor dödas av en knivman vid den stora järnvägsstationen i Marseille. Mannen dödas av soldater. Terrorgruppen IS tar på sig ansvaret för attacken.

20 april: En polis dödas och två andra personer skadas på Champs-Élysées i Paris. Mannen dödas av polis och en lapp som hyllar IS, som tar på sig dådet, hittas vid honom.

2016

26 juli: Två 19-åringar knivdödar en 85-årig präst i hans kyrka i staden Saint-Étienne-du-Rouvray. Båda gärningsmännen dödas av polis. IS tar på sig dådet.

14 juli: En man kör en lastbil genom en folkmassa som samlats för att fira nationaldagen på Promenade des Anglais i Nice. 86 människor dödas och mer än 400 skadas. Gärningsmannen dödas av polis. IS tar på sig dådet.

13 juni: En polis och hans partner dödas i sitt hem i Magnanville väster om Paris. Gärningsmannen dödas av polis.

2015

13 november: Män beväpnade med bland annat automatkarbiner dödar 130 människor på flera platser i Paris, de flesta vid konsertlokalen Bataclán. Mer än 350 skadas.

26 juni: En man dödar och halshugger sin chef och försökte spränga en fabrik nära Lyon, men grips. Han begår självmord i sin fängelsecell.

19 april: En person grips misstänks för att ha dödat en kvinna och för att ha planerat en attack mot en kyrka i Parisförorten Villejuif. Mannen uppges ha haft al-Qaeda- och IS-dokument i sitt hem och hade varit i kontakt med misstänkta jihadister i Syrien.

7–9 januari: Två beväpnade män tar sig in på den satiriska tidningen Charlie Hebdo och dödar 12 personer. En polis dödas dagen efter utanför Paris då en beväpnad man tar gisslan vid en mataffär. Fyra av dem dödas. Gärningsmännen dödades vid olika tillfällen.

Källa: AFP

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.