Annons

Nya datorstölder på skola: ”Det ska ju inte gå”

Flera skolor i Sydsverige, bland annat i Nybro och Emmaboda. har utsatts för omfattande datorstölder.
Nu har ytterligare en skola utsatts för inbrott. Från Norrevångskolan i Blekinge saknas åtminstone 23 datorer.
Mörrum • Publicerad 23 februari 2018

– Man är ledsen och besviken. Det ska ju inte gå.

Det säger kommunens IKT-samordnare Ia Åberg till BLT efter stölderna.Det hela ska ha skett någon gång mellan onsdag kväll och torsdag morgon.

Annons

– Det jag vet är att man har brutit sig in i ett klassrum och ett skåp där datorerna var inlåsta. Det fanns galler för fönster, och alla säkerhetsåtgärder var vidtagna. Men de lyckades ändå.

Datorerna tillhör skolans digitala profil.

– Det handlar om 23 datorer av ”bättre slag” men även andra saker. Vi köpte in dem för 9 700 kronor styck, säger Ia Åberg.

Nu är det uppgivna känslor.

– Det ska ju inte gå. Man är ledsen, besviken och desillusionerad. Man tänker på alla elever och deras projekt, säger Ia Åberg.

Norrevångskolans rektor Ellinor Leijon säger till BLT:

– Det är så fruktansvärt tråkigt. Det är alltid eleverna som blir drabbade.

Tjuvarna har slagit till på en sportlovsledig skola.

– Det har skett under onsdagskvällen, och de har förmodligen tagit sig in innan larmet har gått. Sen har dörrar till klassrum förstörts. Även kameror saknas.Det hela upptäcktes på torsdagsmorgonen, och polisen har gjort en teknisk undersökning.

– Vi får se vad det ger. Men det blir mycket att ta tag i på måndag när eleverna kommer tillbaka, säger Ellinor Leijon till BLT.

Flera skolor i Blekinge och i angränsande län har drabbats på sistone. Senast handlade det om Navigatorcentrum i Ronneby. Tidigare har det varit inbrott i bland annat Nättrabyskolan och Rödebyskolan, men även i Emmaboda och Nybro. (BLT)

Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons