Ny mandatställning efter miss: 144–142

Nyheter Artikeln publicerades

En röstmiss har gjort det ännu lite svårare för Alliansen att komma ikapp de rödgröna i riksdagens mandatfördelning.

Nu skiljer två mandat mellan de traditionella blocken i riksdagen – sedan det avslöjats att ett valdistrikt råkat skicka in fel resultat på valnatten.

Plötsligt på måndagskvällen ändrades de preliminära mandatsiffrorna för Centerpartiet och Sverigedemokraterna på Valmyndighetens webbplats – och avståndet mellan de traditionella blocken i riksdagen vidgades till 144–142.

Enligt den preliminära mandatfördelningen hade Centerpartiet på måndagseftermiddagen 31 mandat, och Sverigedemokraterna 62 mandat. Några timmar senare hade C förlorat ett mandat till SD.

När TT först kontaktade Valmyndigheten för en förklaring berättade pressekreteraren Lars Aden Lisinski att en extrainsatt matematiker hade skickats till myndighetens kontor för att kontrollera uppgiften.

Senare på kvällen kommer svaret: Ett valdistrikt hade skickat in felaktiga siffror.

– Ett distrikt i norra Västra Götalands län hade blandat ihop valen. De hade rapporterat in siffrorna för landstingsvalet i stället för riksdagsvalet, säger Lars Aden Lisinski till TT.

Felet rättades till strax efter klockan 18 på måndagskvällen.

– Detta misstag påverkade mandatfördelningen. Ett mandat har nu alltså gått till Sverigedemokraterna från Centerpartiet, säger Lars Aden Lisinski.

Enligt Lisinski tyder inget på att den preliminära mandatfördelningen kommer att ändras ytterligare förrän onsdagsrösterna, sena förtidsröster och utlandsröster, har räknats.