Annons

Ny kamera ska se svårupptäckta hjärtfel

Vård • Publicerad 1 oktober 2019
Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.
Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

En helt ny magnetröntgenkamera som kan mäta blodflödet i hjärtats mindre blodkärl har installerats på Skånes universitetssjukhus (Sus) i Lund. Kameran – som är den första i sitt slag i Europa – kan få stor betydelse för kvinnor med oklar bröstsmärta, rapporterar

– Just den här typen av besvär, när man har ont i bröstet på grund av småkärlsjuka, har i studier visat sig vanligare hos kvinnor och därför finns det fler kvinnor utan diagnos med de här besvären, säger Henrik Engblom, specialistläkare inom klinisk fysiologi vid Sus, som varit med och utvecklat den nya kameran, till SVT.

Annons

Den nya så kallade MR-kameran, som ser små kärl, använder sig bland annat av stark magnetism och är utvecklad i samarbete med amerikanska sjukhus. En undersökning tar 45 minuter i stället för de sex timmar som undersökning med en vanlig MR-kamera tar.

Nu finns förhoppningar om att vården därmed ska bli bättre på att upptäcka och behandla dolda hjärtfel på grund av småkärlsjuka.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons