Annons

Nu gäller amnestin för explosiva varor

Flera gånger tidigare har Sverige haft amnesti för vapen. Nu gäller den för första gången för explosiva varor, som handgranater, sprängämnen eller pyrotekniska artiklar.
Men den här gången får man absolut inte ta med sig föremålen in till polisstationen.
Brott • Publicerad 15 oktober 2018
Flera gånger tidigare har Sverige haft amnesti för vapen men nu gäller den för första gången för explosiva varor.
Flera gånger tidigare har Sverige haft amnesti för vapen men nu gäller den för första gången för explosiva varor.

I ett försök att minska antalet illegala explosiva varor ute i samhället föreslog regeringen för snart ett år sedan att en amnesti för den här typen av föremål skulle införas. Nu är den verklighet.

Mellan den 15 oktober och den 11 januari 2019 kan den som hanterar en explosiv vara utan laglig rätt till det kontakta Polismyndigheten som tar hand om föremålet eller ämnet – utan att personen döms till ansvar.

Annons

Vid tidigare vapenamnestier har man kunnat komma in med vapnen till olika polisstationer – men det får man absolut inte göra den här gången. I stället ska man ringa till polisen som skickar en patrull till platsen. Den bedömer i sin tur om varan kan tas hand om på en gång, eller om nationella bombskyddet måste komma och ta hand om föremålet.

Som explosiv vara räknas exempelvis handgranater, sprängämnen, krut, tändmedel och pyrotekniska artiklar.

Detonationer med handgranater har ökat kraftigt de senaste åren – från några per år till några varje månad. Användandet av handgranater inom kriminella kretsar har ökat, enligt polisen. Bedömningen har varit att det är relativt enkelt att komma åt handgranater och att det är lågt pris på dem. När några börjat använda dem, har andra följt efter.

Handgranaterna har också skördat utomstående dödsoffer, som i januari i år då en man i 60-årsåldern omkom efter att han plockat upp en handgranat som låg i närheten av tunnelbanestationen i Vårby gård söder om Stockholm.

Frågan är dock hur många inom kriminella miljöer som kommer att lockas av att lämna in sina explosiva varor till polisen? Vid årets vapenamnesti, som gällde mellan 1 februari och 30 april, lämnades cirka 12 000 vapen in. De flesta var jaktvapen, bara några enstaka kunde med säkerhet kopplas till den kriminella miljön.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons