Annons

Motsägelsefull Johnson vald till ny ledare

Han är opolerad, karismatisk och har en avspänd relation till sanningen.
Den yviga brexitören Boris Johnson valdes under tisdagen till ny ledare för Konservativa partiet. Han blir därmed premiärminister – trots att han splittrar både partiet och landet djupt.
Storbritannien (TT) • Publicerad 23 juli 2019
Efter en omröstning inom Konservativa partiet får Boris Johnson flytta in på 10 Downing Street på onsdag.
Efter en omröstning inom Konservativa partiet får Boris Johnson flytta in på 10 Downing Street på onsdag.Foto: Jacob King/AP/TT

Två månader har gått sedan en tårfylld Theresa May meddelade sin avgång framför världspressen på 10 Downing Street. Hon hade då tillbringat över tre år med att försöka ro Storbritannien ur EU – men misslyckats.

Strax efter lunchtid på tisdagen meddelades resultatet av den omröstning som genomförts bland Konservativa partiets medlemmar om vem som ska efterträda May. Med runt dubbelt så många röster som sin rival, utrikesminister Jeremy Hunt, var det Boris Johnson som plockade hem segern.

Annons

Det innebär att han under onsdagen flyttar in i premiärministerbostaden på 10 Downing Street.

– Vissa kommer att ifrågasätta ert omdöme, var Boris Johnsons skämtsamma ord till sina partikamrater från talarstolen.

Komplicerad politiker

Med sin blonda kalufs och sitt politiskt inkorrekta sätt har Boris Johnson splittrat den brittiska opinionen. Kritiker kallar honom principlös, slarvig och clownaktig, medan andra ser honom som en okonventionell visionär och underhållare – en frisk fläkt.

– Han är en djupt polariserande politiker, som man antingen älskar eller hatar passionerat, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge, till TT.

Splittringen skär genom Johnsons eget parti. Flera ministrar har aviserat sin avgång om Boris Johnson vinner – bland annat finansministern Philip Hammond.

Tänjer på sanningen

Boris Johnsons opolerade stil skvallrar föga om hans bakgrund. Den 55-årige brexitören är född in i den politiska eliten och har befunnit sig i rampljuset i årtionden. Men han har länge kritiserats för en särskild ovana – att fuska med sanningen.

Som nybakad Oxford-alumn anställdes Boris Johnson som reporter på The Times of London, men sparkades efter att ha fabricerat ett citat. Han arbetade senare som Brysselkorrespondent för tidningen The Daily Telegraph, och anklagades där ofta för att fabulera om EU:s regleringar och finanser.

– Han hittade på och överdrev. Han skrev saker som att EU ska standardisera kondomer och likkistor. Det var roligt, det är ofta roligt med Boris Johnson. Men det var inte så sanningsenligt, säger James Savage, medgrundare till nyhetssajten The Local.

Missvisande påstående

Kritiken skulle komma igen under Johnsons kampanj för lämna-sidan inför Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskap 2016. Han upprepade då flera gånger argumentet att EU kostar brittiska skattebetalare 350 miljoner pund i veckan - ett påstående som är missvisande, enligt BBC.

– Det är svårt att säga hur mycket han ljuger. Han är oberäknelig och anpassar sin retorik till sin publik. Han kan säga en sak en dag, och någonting helt annat nästa dag, säger Catherine Barnard.

Tror på sig själv

Annons

Den motsägelsefulla retoriken har retat upp parlamentsledamöter, inte minst i frågan om brexit. I slutet av juni skickade Boris Johnson chockvågor genom parlamentet när han sade att Storbritannien bör lämna EU den 31 oktober “oavsett vad”, för att dagen efter kalla risken för att Storbritannien kraschar avtalslöst ur EU “en på miljonen”, enligt Reuters.

– Det brukar sägas att det enda Boris Johnson tror på är Boris Johnson själv. Det är svårt att utröna en sammanhängande ideologi, säger James Savage.

Klart är att en premiärminister vid namn Boris Johnson innebär något helt nytt för Storbritannien, enligt Catherine Barnard.

– Vad vi får är en karismatisk och underhållande ledare som tycker om rampljuset. Vad vi inte får är en ledare med fokus på detaljer. Sådana frågor överlåter han åt sin stab.

Rättad: I en tidigare version av en faktaruta förekom en felaktig beskrivning av en kolumn om Hillsborougholyckan 1989.

Fakta: Tre Boris-kontroverser

Fakta: Tre Boris-kontroverser

TT

Attackerade burkan

I en kolumn för brittiska Telegraph i augusti 2018 kritiserade Boris Johnson Danmarks förbud mot den heltäckande slöjan, burkan – samtidigt som han uttryckte ett stöd för dem som inte tycker om klädesplagget.

"Det är för mig helt befängt att människor väljer att gå runt och se ut som brevlådor", skrev Johnson i sin text, som blev vida spridd och mycket kritiserad. Han kallades extremhöger av det Muslimska rådet i Storbritannien och en "billigare version av Donald Trump" av Labourpolitikern David Lammy. Boris Johnson vägrade dock att ta tillbaka sina ord, trots en direkt order från partisekreterare Brandon Lewis.

Oväntad hbtq-kämpe

Trots en lång historia av homofobiska uttalanden – i en kolumn från 2000 beskrev han homosexuella män som "linnebärande stjärtpojkar" – röstade Boris Johnson som parlamentsledamot ofta till hbtq-personers fördel. 2004 ingick Johnson i den lilla minoritet i Konservativa partiet som röstade för registrerade partnerskap mellan samkönade, och 2010 stödde han samkönade äktenskap. Han har också flera gånger deltagit i Prideparaden i London och lovade i våras att "fortsätta kämpa" för hbtq-personers rättigheter.

Hängde från linbana

En sällsam syn mötte besökarna på Victoria park i London 2012, samma dag som OS-värdlandet Storbritannien firade sitt första guld i mästerskapet. Boris Johnson, som planerat en färd på linbana över parken för att hylla vinsten, sågs då glida genom luften över folkmassan i alltmer sakta mak innan han, till sist, stannade helt. Halvvägs framme hängde han sedan i flera minuter, hjälplöst dinglande och viftandes på två brittiska flaggor, tills han drogs i mål av en markburen parkanställd.

Källor: Pink news, Politico

Bakgrund: Boris Johnson

Bakgrund: Boris Johnson

TT

Boris Johnson, född Alexander Boris de Pfeffel Johnson, föddes 1967 i New York, USA. Hans pappa var en inflytelserik man, med uppdrag inom både Världsbanken och EU-kommissionen, och familjen flyttade ofta. Boris Johnson började på den prestigefulla internatskolan Eton, där även Storbritanniens förre premiärminister David Cameron gick, och utbildade sig sedan vid Oxforduniversitetet. Där var han under en tid studentkårsordförande.

Efter universitetet påbörjade Boris Johnson en karriär inom journalistik. Han arbetade som reporter för The Times of London, men sparkades 1987 efter att ha fabricerat ett citat om sin gudfar, historikern Colin Lucas. Han tog då anställning hos The Daily Telegraph och arbetade i flera år som tidningens Brysselkorrespondent. 1999 fick Johnson anställning som redaktör på The Spectator, där han bland annat hamnade i blåsväder efter en kolumn som anklagade befolkningen i Hillsborough för att “vältra sig i sin offerroll” efter fotbollsläktarolyckan 1989, då 96 människor klämdes ihjäl. Han slutade som redaktör 2001 när han valdes till parlamentsledamot i Konservativa partiet för valdistriktet Henley.

Johnson fortsatte dock att skriva kolumner i The Telegraph, ofta med kritikstormar som följd.

2004 sparkades Boris Johnson ur skuggregeringen efter att rykten om hans otrohetsaffär med kolumnisten Petronella Wyatt bekräftats i pressen. Han stannade dock kvar i politiken och valdes 2008 till borgmästare i London, där han skulle komma att sitta i två mandatperioder.

I juni 2016 utlyste David Cameron en folkomröstning i frågan om Storbritanniens medlemskap i EU. Boris Johnson inledde en kampanj för lämna-sidan. Efter vinsten avgick David Cameron, och Boris Johnson nominerade sig själv som hans efterträdare. Han drog sig ur strax före valet när flera tunga namn lämnat honom. Theresa May tillträdde som premiärminister och valde Boris Johnson till sin utrikesminister. Han avgick 2018 i protest mot Mays brexitplan.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan angavs felaktiga omständigheter kring en kolumn om Hillsborougholyckan 1989.

Källor: BBC, Guardian, Business Insider

Fanny Hedenmo
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons