Misstänks ha mördat 49 – men vem är han?

Nya Zeeland (TT) Artikeln publicerades
28-årige Brenton Tarrant, som misstänks för terrordådet i Nya Zeeland, framträdde i domstol på lördagsförmiddagen lokal tid.
Foto: MARK MITCHELL/AFP/TT
28-årige Brenton Tarrant, som misstänks för terrordådet i Nya Zeeland, framträdde i domstol på lördagsförmiddagen lokal tid.

Kartläggningen av Brenton Tarrant, som misstänks för attackerna i Nya Zeeland, är i full gång – på lördagsförmiddagen lokal tid häktades han av domstol.

Samtidigt tittar Turkiet och flera europeiska länder närmare på vad 28-åringen gjorde under resor.

Brenton Tarrant, som är australisk medborgare, misstänks för attentaten mot två moskéer i och i utkanten av staden Christchurch på fredagen. 49 människor dödades vid dåden, som av premiärminister Jacinda Ardern beskrivs som terrordåd. Enligt olika medier har Tarrant varit i Nya Zeeland under relativt kort tid. Australiens premiärminister Scott Morrison kallar honom för en "våldsam, högerextrem terrorist".

Brenton Tarrant har framträtt i en första förhandling i en domstol i Nya Zeeland. Den hölls av säkerhetsskäl bakom stängda dörrar och där beslutades att han ska stanna i häkte utan möjlighet till borgen till nästa domstolsframträdanden den 5 april.

Publicerade dokument

Samtidigt pågår kartläggningen av Tarrant, som inte har ett brottsligt förflutet och inte har stått på någon övervakningslista för potentiella terrorister.

I en 74 sidor lång text publicerad på nätet nämner han den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm 2017. Han uttryckte bland annat också stöd för Anton Lundin Pettersson, som låg bakom skolattacken i Trollhättan 2015 och säger sig ha haft kontakt med den högerextreme norske massmördaren Anders Behring Breivik.

Enligt enligt egen utsago ska han ha planerat dådet i två år, och valde ut de specifika platserna för tre månader sedan.

Tarrant ser sig enligt dokumentet inte främst som en australiensare, utan som en europé, och beskriver Australien som en europeisk koloni, enligt Sydney Morning Herald.

Turkisk utredning

28-åringen ägde flera halvautomatiska vapen och hade sedan 2017 godkända licenser, säger Ardern och tillägger att landets vapenlagar ska ändras. Enligt nyhetssajten Stuff övade Tarrant skytte vid en klubb fem mil söder om staden Dunedin, där han verkar ha haft sin bas.

-Under de få gånger jag träffade på honom här var det aldrig några indikationer på att han skulle göra något sånt här. Han verkade vara en ganska normal kille, säger en talesperson för skytteklubben

I sin text skriver Tarrant att han besökt Frankrike, Portugal och Spanien. Enligt australiska medier har han arbetat som personlig tränare i staden Grafton norr om Sydney.

-Jag tror att något hände med honom under åren som han tillbringade utomlands, säger Tracey Gray, 28-åringens tidigare chef vid ett gym i Grafton till australiska ABC.

En myndighetskälla i Ankara säger till nyhetsbyrån AFP att en man som tros vara den misstänkte flera gånger har "besökt Turkiet och stannat under en lång period i landet".

-Vi tror att den misstänkte kan ha varit i andra länder i Europa, Asien och Afrika. Vi utreder den misstänktes rörelser och kontakter i länderna, säger källan som vill vara anonym enligt AFP.

Enligt turkiska medier finns Turkiet med i texten på nätet. Tarrant ska ha skrivit om att riva minareterna vid den gamla kyrkan Hagia Sophia i Istanbul, som nu är museum men som var moské under det Ottomanska riket.

"Andra syften"

Bulgarien undersöker en resa som Tarrant antas ha gjort till landet i november i fjol. Enligt Sotir Tsatsarov, Bulgariens riksåklagare, tros 28-åringen ha varit en vecka i landet och besökt historiska platser.

Tsatsarov säger att en utredning ska visa om 28-åringen även hade "andra syften" med sin resa.

Det finns också uppgifter om att Tarrant rest med buss genom Serbien, Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina i december 2016.

I området har många strider mellan kristna och muslimska styrkor rasat genom historien. I sociala medier har Tarrant lagt ut bilder på sina halvautomatiska vapen täckta med namn på historiska personer, varav flera varit delaktiga i strider mot muslimer.

Tomas Bengtsson/TT

Emma Gyllestad/TT

Gustav Sjöholm/TT

Blommor placeras ut nära en av moskéerna i Christchurch.
Foto: Mark Baker/AP/TT
Blommor placeras ut nära en av moskéerna i Christchurch.