Minst tio döda i oväder i Brasilien

Brasilien (TT-AFP) Artikeln publicerades
Förödelse efter det kraftiga skyfallet i Rio de Janeiro i Brasilien.
Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT
Förödelse efter det kraftiga skyfallet i Rio de Janeiro i Brasilien.

Minst tio personer har omkommit efter kraftiga skyfall i Rio de Janeiro, Brasilien, uppger myndigheterna.

Det ovanligt kraftiga regnet började i måndags kväll lokal tid och fortsatte under tisdagen, vilket ledde till omfattande översvämningar. Både bilar och träd drogs med i vattenmassorna.

De södra delarna av staden har drabbats värst. Där återfinns turistfavoriter som Copacabana och Ipanema såväl som flera fattiga områden, så kallade favelor.

– Många hus i Rio är byggda på olämpliga ställen, där vatten strömmar. Det är en tragedi och vi har försökt varna dessa personer, säger Rio de Janeiros borgmästare Marcelo Crivella till lokala medier.

Skyfall orsakar ofta översvämningar i Rio de Janeiro, vars infrastruktur är otillräcklig. Stadens favelor, med undermåliga gator och avloppssystem, drabbas oftast hårdast av skyfallen.

Tidningen O Globo kritiserar myndigheterna för att i princip inte göra någonting inför vad de beskriver som förutsägbara fenomen.

"Åter igen har vi sett en uppvisning av inkompetens, undantaget hjältemodiga insatser från exempelvis brandmän", skriver O Globo på ledarplats.

Senast i februari omkom sex personer till följd av kraftiga skyfall.

Gator översvämmades och vattenmassorna drog med sig både bilar och träd i Rio de Janeiro, Brasilien.
Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT
Gator översvämmades och vattenmassorna drog med sig både bilar och träd i Rio de Janeiro, Brasilien.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.