Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Polisinsats i Växjö, misshandelsfallet ger Kalmarpolisen huvudbry och Trumps kampanjchef riskerar 24 års fängelse. Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden.

Kalmar

Polisen kallades runt midnatt till Fågelfors efter att man fått in larm om misshandel, olaga hot och stöld. En man påstår att tre personer varit inne i hans lägenhet och tagit en telefon.

När han konfronterade männen ska ett bråk uppstått varpå lägenhetsinnehavaren ska ha blivit skallad. I samband med bråket ska en av de tre männen dragit fram en kniv. Men när polisen skulle förhöra de misstänkta gärningsmännen fick historien en vändning.

– När patrullen pratade med dem så anklagade de den första målsägaren för samma brott. De menar att det var han som skallade och att det var han som var beväpnad med kniv, säger Christer Karlsson inre befäl på polisen i Kalmar.

Ingen person har kommit till skada, men ärendet skapar viss huvudvärk hos polisen.

– Det är ganska rörigt. Vi får se om vi kan reda ut vem som har gjort vad egentligen.

Ingen har blivit frihetsberövad.

Kronoberg

Polisen gjorde en insats på Teleborg sent under fredagskvällen. Boende i området har sett poliser köra med sirener

Polisen bekräftar att man varit på platsen och att en person gripits. I övrigt vill man inte kommentera ärendet i nuläget.

Sverige

En tjuv tog sig in i en villa på Österlen, rotade igenom huset och tog sig därifrån med såväl tv och dator som kryddburkar och en påse mjöl. Och någonstans mitt i rånet passade hen på att äta ett äpple, ett Ingrid Marie från ett fruktfat i villan, skriver Ystads Allehanda.

Det visade sig vara ödesdigert. Efter en brottsplatsundersökning kammade polisen först noll. Men när man jämförde dna på äpplet matchade det med "extremt hög grad” – den högsta graden enligt Nationellt forensiskt centrum – det hos en man i 45-årsåldern som för några år sedan varit misstänkt för andra inbrott, och som säsongsarbetar på Österlen.

Mannen kunde förhöras när han plockades in av gränspolisen i januari, och är nu häktad och ska åtalas för grov stöld genom inbrott. Mannen nekar och är oförstående till hur hans dna kunnat hittas på det halvätna äpplet.

Världen

Den särskilde åklagaren Robert Mueller skriver i sitt underlag till en domstol i Virginia att Paul Manafort bör dömas till mellan 19,6 och 24,4 år i fängelse

President Donald Trumps tidigare kampanjchef Manafort befanns i augusti i fjol skyldig till flera bank- och skattebedrägerier.

69-årige Manafort är även en av sju tidigare kampanjarbetare hos president Trump som åtalats inom ramarna för Muellerutredningen

Fem personer har dödats i ett skottdrama på ett företag i staden Aurora strax väster om Chicago, uppger polisen. Även gärningsmannen uppges vara död. Fem poliser är skadade.

Enligt vittnesuppgifter till ABC 7 Chicago var det en anställd på företaget som började skjuta inne i byggnaden. Ett vittne säger att han såg en man med vapen och lasersikte.

Tre markägare i Texas lämnade på fredagen in en stämningsansökan mot Donald Trump med anledning av att USA:s president har sagt att han tänker utlysa ett nödläge vid USA:s södra gräns.

Markägarna menar, enligt tankesmedjan Public Citizen, att det innebär att man kommer att försöka bygga en gränsbarriär på deras mark.

Ett nationellt nödläge innebär bland annat att presidenten får befogenheter att omfördela soldater och militära budgetpengar.

Nigerias presidentval, som var planerat till lördagen, skjuts upp en vecka. Enligt valkommissionen går det inte att genomföra som planerat och i stället ska valet hållas den 23 februari.

Valkommissionens besked kommer bara några timmar innan vallokalerna skulle ha öppnat.

Sittande president Muhammadu Buhari (APC) utmanas av före detta vicepresidenten Atiku Abubakar (PDP) när Afrikas folkrikaste nation går till val. 84 miljoner personer har registrerat sig för att rösta och det förutspås bli ett jämnt lopp mellan de två.

Förra gången nigerianerna valde president, 2015, sköts valet upp sex veckor. Då hänvisade valkommissionen bland annat till problem med säkerheten eftersom delar av militären var upptagna på annat håll.

Den förklaringen ratades av många som ansåg att uppskjutandet var ett sätt för dåvarande presidenten Goodluck Jonathan (PDP) att försöka vinna tillbaka röster. Muhammadu Buhari och hans parti APC anklagade Jonathan för att försöka mixtra med valet. Liknande anklagelser riktas nu mot APC från PDP.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.