Matvarubutik i flerfamiljshus började brinna

Mönsterås Artikeln publicerades

Vid 22-tiden på söndagen började det brinna i en matvarubutik i ett flerfamiljshus på Bryggerigatan i Mönsterås.

Misstankar om att branden kan vara anlagd finns efter att en person setts springa från platsen.

Strax efter klockan 22 på söndagen larmades räddningstjänsten till ett flerfamiljshus på Bryggerigatan efter larm om en brand i källarplanet.

– Det brann med öppna lågor inledningsvis när vi kom dit, som den första styrkan slog ner. Sedan vart det rökfyllt, men nu har man väl förmodligen lyckats släcka branden, sade Anders Sjöberg, inre befäl på räddningstjänsten i Oskarshamn, vid 23-tiden.

Det ska röra sig om en mindre matvarubutik i källarplanet, som nu fått omfattande skador av branden.

  – Det är ju totalt urbränt, hela undervåningen. Överallt var det någon typ av påverkan av värme och sot, säger Anders Sjöberg.

  Vid 23-tiden gick räddningstjänsten igenom byggnaden med värmekamera för att kontrollera att elden inte hade spridit sig i dolda utrymmen.

  Lägenheterna ovanför lokalen ska inte ha påverkats av branden.

  – Vi tror att lägenheterna över och trapphuset har klarat sig förhållandevis bra, allt verkar vara centraliserat till rummet, säger Anders Sjöberg.

  Inte heller några personskador rapporteras från platsen.

  I samband med branden ska en kraftig explosion ha hörts från lokalen.

  – Man har hört en kraftig smäll från platsen. Det kan vara någon typ av gas eller vätska, att det blivit antänt på ett eller annat sätt. Polisen kommer nog göra någon typ av utredning och spärra av till tekniker kommer i morgon, säger Anders Sjöberg.

  Det finns också misstankar om att branden kan vara anlagd, och händelsen utreds inledningsvis som mordbrand.

  – En person har setts springa från platsen i samband med händelsen, men mer än så kan jag inte säga i nuläget. Vi får se vad utredningen kommer fram till, säger Joakim Andrén, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.