Annons

Barn ska få tillbaka personlig assistans

Andningshjälp och sondmatning ska åter ge rätt till personlig assistans för funktionshindrade.
Lagen ska förtydligas från 1 juli.
– Detta ska rätta till en av de mest grundläggande bristerna i nuvarande lag, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Sjukvård (TT) • Publicerad 21 februari 2019
Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).

Lagförtydligandet bedöms beröra ett 50-tal barn, men även en del vuxna, som fått indragen personlig assistans på grund av Försäkringskassans tolkning av nuvarande lag.

Regeringens förslag ska tydliggöra att sondmatning och andningshjälp utgör sådana grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans och därmed statlig assistansersättning.

Annons

Fallen som berör andningshjälp handlar ofta om trakeostomi, så kallat strupsnitt, där andningen underlättas genom en trakealkanyl. Det betyder att det alltid behöver finnas någon i barnets närhet som kan byta kanyl om den av misstag rycks ut eller täpps till av slem.

– Ett antal barn kan flytta hem igen, som fått vistas på sjukhus eller vårdinrättning. Det innebär att föräldrar får avlastning från det ständiga vakandet och oron för att deras barn inte ska kunna andras eller få i sig rätt mängd mat via sonden, säger Liberalernas Bengt Eliasson.

Förslaget, som nu skickas ut på remiss, är en del i uppgörelsen om regeringssamarbete, januariavtalet, mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Bengt Eliasson (L) betonar att detta är ett första viktigt steg för att "återupprätta" lagen om särskilt stöd för funktionshindrade, LSS och rätten till personlig assistans.

Även andra riksdagspartier har efterlyst en lagändring.

I Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget, som riksdagen antog i december, fanns 350 miljoner kronor avsatta för ändamålet. Riksdagen uppmanade då också regeringen att komma med ett nytt lagförslag.

Kristdemokraternas talesperson för funktionshinderfrågor, Pia Steensland, tycker att förslaget är ett livsavgörande första steg för att förbättra LSS. Hon påpekar att det nu gäller att säkerställa att hela stödinsatsen ska räknas som ett grundläggande behov.

– I dag är det tolkningar som gör att bara vissa delar av sondmatning, till exempel av och på med knappen, räknas, säger Steensland.

Maria Persdotter, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar, tycker att det var på tiden att regeringen nu lägger fram förslaget. Hon uttrycker samtidigt en oro för att Försäkringskassan inte kommer att tillämpa den nya lagstiftningen.

– Här gäller det att regeringen talar om för myndigheterna att de måste följa lagen för det gör inte Försäkringskassan i nuläget, säger Persdotter.

Annons

Socialminister Lena Hallengren försäkrar att förtydligandet av lagen verkligen kommer att få avsedd effekt.

Hon lovar också att regeringen, tillsammans med C och L ska se till att det finns tillräckligt med pengar i statsbudgeten. Den exakta kostnaden är dock svår att bedöma.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons