Annons
Insändare

Kortslutning i Göta hovrätt?

Den 11 januari berättade Barometern om en ung flicka som i flera månader, trots kontaktförbud, förföljts genom hot och ofredande av sin förre pojkvän.
Brott och straff • Publicerad 13 juni 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Beslutet i Göta hovrätt i Jönköping ifrågasätts av insändarskribenten.
Beslutet i Göta hovrätt i Jönköping ifrågasätts av insändarskribenten.Foto: Johan NIlsson / TT

Hon levde i ständig skräck för att bli utsatt för en syraattack. Då hon gick ut från sin bostad hade hon täckande kläder i beredskap för att skydda sig. Av domen framgår vidare att kvinnan trots kontaktförbud utsattes för hämningslös förföljelse i form av otaliga kontaktförsök på mejl och Facebook.

Kalmar tingsrätt, rådman och tre nämndemän , dömde mannen för olaga förföljelse till fängelse i fyra månader. Annan påföljd än fängelse kunde enligt tingsrätten inte komma i fråga; en mening som frivården biträdde då den avstod från att föreslå frivårdande påföljd.

Annons

Göta hovrätt, tre juristdomare och två nämndemän lindrade till stor förvåning, och som uppmärksammades av Barometern, påföljden för samma brott till villkorlig dom och 120 dagars samhällstjänst.

Här kan du läsa mer om domen:

I sina skäl anför hovrätten att lagstiftarna vid införandet av den nya brottstypen olaga förföljelse (år 2011) inte tog ställning till om brottet var av den art att fängelse var den normala påföljden. Motivering: lagstiftaren har inte talat om för hovrätten hur den ska döma. Hovrätten måste göra en egen bedömning och kommer helt fel.

Hovrätten blundar för flickans lidande och utsatthet och krystar sig fram till en påföljd som inte står i proportion till den upprepade kränkningen av kvinnans integritet.

Påföljden är enligt min mening inte tillräckligt ingripande och i allmänhetens ögon stötande mild och tandlös. Den ger också felaktiga signaler för framtida bedömningar av liknande situationer. Skärpning Göta hovrätt!

Gunnar Gyllenram

f d lagman

Annons
Annons
Annons
Annons