Annons

Kim och Moon lovar fred och nedrustning

Kim Jong-Un och Moon Jae-In har skrivit under ett gemensamt uttalande om att försöka uppnå fullständig fred mellan länderna, och sträva efter total kärnvapennedrustning.
Korea • Publicerad 27 april 2018

De båda ledarna omfamnade leende varandra efter att ha skrivit under det historiska uttalandet där de, enligt AFP, förklarar att "det kommer inte längre att råda krig på Koreahalvön".

Kim Jong-Un och Moon Jae-In har också enats om att arbeta för att uppnå en kärnvapenfri Koreahalvö.

Annons

"Syd- och Nordkorea har bekräftat det gemensamma målet att förverkliga, genom fullständig kärnvapennedrustning, en kärnvapenfri Koreahalvö", lyder uttalandet, enligt AFP.

Vidare har de kommit överens om att Moon Jae-In ska besöka Pyongyang senare i år, och att det ska ordnas återförening för splittrade familjer.

Tidigare under dagen planterade ledarna ett träd på den hårt bevakade gränsen mellan länderna.

– Gränsen är inte så hög. Kanske kan den försvinna, frågar sig den nordkoreanske diktatorn under det historiska toppmötet med Sydkorea.

Trädet ska symbolisera fred och välstånd och är planterat i jord från båda länderna och vattnat med vatten från båda.

I vanliga fall är stämningen mycket bister längs det som kallas världens hårdast bevakade gräns. Men efter ett år av krigiska tongångar mellan Nordkorea, Sydkorea och USA är tongångarna nu mycket gemytliga.

– Vi kan visa er ännu finare utsikt om ni kommer till Blå huset (i Seoul), sade Sydkoreas president till sin nordkoreanske gäst när de tittade ut över det soliga och för tillfället fridfulla gränslandskapet i den befästa byn Panmunjom.

– Jaså? utbrast Kim.

– Jag kan komma till Blå huset när som helst, om ni bjuder in mig, sade han, enligt en sydkoreansk tjänstemans referat för medier på plats.

– Gränsen är inte så hög, ska Kim också ha sagt om den gjutna tröskel som markerar stilleståndslinjen.

Annons

– Kanske kan den försvinna om många människor går över den?

Inne vid det ovala förhandlingsbordet sade Kim, i mer formell ton, att detta är "startsignalen" för "en ny era". Men han verkade också medveten om att tongångarna varit liknande under politiska töväder då hans far hade makten, bara för att snabbt falla tillbaka i fientlig krigsretorik.

– I dag bör vi – snarare än att, som tidigare, ta fram saker som vi inte kan utföra – få bra resultat genom att tala öppet om aktuella frågor, frågor av intresse, sade Kim.

Vid de två toppmöten länderna hade 2000 och 2007, då hans far Kim Jong-Il tog emot Sydkoreas dåvarande ledare i Pyongyang, slutade mötena med hoppfulla tongångar om fred och återförening – men därefter har kapprustningen fortsatt.

Det ovala mötesbordet rapporteras mäta 2 018 millimeter tvärsöver, för att markera året för det historiska mötet. Moon Och Kim hade en allvarlig och uppriktig diskussion om nedrustning och fred på Kolahalvön, sade Moons talesman Yoon Young-chan till AFP efter mötet.

Efter några timmar avbröts mötet för lunch på varsin sida gränsen. Middagen ska dock intas gemensamt i Sydkorea, då även de båda ledarnas hustrur kommer att närvara.

När de två ledarna på morgonen för första gången stod öga mot öga med varandra utförde de nästan en liten fredsdans, vid den grå gränströskeln.

– Jag är glad över att träffa er, sade Moon brett leende när Kim sträckte fram handen över tröskeln.

Kim tog det historiska steget över till Moon – men gestikulerade sedan, uppenbarligen oväntat, åt sydkoreanen att de skulle kliva in i Nordkorea tillsammans. Efter viss tvekan lydde Moon, och de poserade några sekunder på andra sidan tröskeln, för att sedan hand i hand åter stega söderut över tröskeln, mot fredshuset.

Kina prisar de två koreanska ledarnas möte och berömmer dem för deras mod och politiska beslut.

Annons

– Vi hoppas och ser fram emot att de tar det här tillfället i akt att arbeta för långsiktig stabilitet på halvön, säger Hua Chunying, talesperson för utrikesdepartementet, enligt AFP.

Moons företrädare har alltså flera gånger varit på den norra sidan gränsen, men detta är första gången sedan Koreas delning på 1950-talet som Nordkoreas ledare sätter sin fot i syd.

En kort parad uppträdde för de två delegationerna, innan Moon och Kim sida vid sida gick uppför röda mattan in i fredshuset, en stor byggnad på södra sidan.

Sydkoreansk tv direktsände Moons hela färdväg från centrala Seoul till Panmunjom, en i och för sig ganska blygsam sträcka på mindre än 50 kilometer.

På den norra sidan fick Kim färdas längre, bilvägen är det drygt 150 kilometer från Pyongyang till gränsen.

Det finns också räls hela vägen mellan de två huvudstäderna, för tillfället avklippt vid gränsen. Men de nordkoreanska ledarna brukar föredra järnväg, så om inbjudan kommer skulle Kim alltså kunna ta tåget ner till det sydkoreanska presidentpalatset Blå huset.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons