Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Dieselstöld i Lessebo. Oljeläckage från lastbil söder om Hultsfred. Rök på bageri i Växjö.

Kronoberg

Under natten till torsdagen ska diesel ha stulits på en återvinningscentral i Lessebo. Händelsen inträffade vid 02.30-tiden.

– Man har slangat diesel från en grävmaskin, säger Sofie Särbring, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Ingen person är misstänkt tidigt på torsdagsmorgonen. Det är då också oklart hur mycket diesel som försvunnit.

Räddningstjänst och ambulans ryckte ut till ett bageri vid Verkstadsgatan på Västra mark i Växjö.

– Det var ingen brand, men rökutveckling. Det var en glömd spis, säger Oscar Rehnström, räddningsledare vid Värends räddningstjänst.

Larmet kom strax före klockan 03. Räddningstjänstpersonal tog ut spisen samt en kastrull utanför fastigheten och vädrade ur lokalerna.

Ingen person ska ha skadats vid händelsen.

– En kvinna i grannverksamheten var på plats och kände att det luktade rök, säger Rehnström.

Tidigt på torsdagsmorgonen inträffade en singelolycka med personbil på väg 797 nordöst om Tingsryd.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen vid Göljahult klockan 05.23. Räddningstjänst och ambulans skickades till platsen där föraren ska ha väjt för vilt och hamnat i diket med bilen, enligt SOS Alarms händelseinformation som uppger att en person färdades i bilen.

Men hen ska inte ha behövt föras till sjukhus.

Trafikverket uppger att det är begränsad framkomlighet på platsen och satte prognosen för när arbetet skulle vara färdigt till klockan 06.45.

Polis skulle också åka till platsen.

Strax efter klockan 02.30 stoppades en bilförare av polis på Teleborg i Växjö. Mannen, som är i 60-årsåldern, ska ha verkat påverkad av narkotika, enligt polisen, samt saknat giltigt körkort.

Han togs med för kroppsbesiktning och misstänks nu för drograttfylleri, narkotikabrott (eget bruk) samt grov olovlig körning.

Och strax före klockan 06 ska en buss och en bil ha krockat på riksväg 25 vid Hovmantorp. Båda fordonen behövde bärgas och vägen stängdes av helt under det arbetet.

Bilföraren fördes till sjukhus med ambulans, uppger polisen.

Kalmar län

Cirka 70 liter olja uppges ha läckt ut på riksväg 23/34 strax söder om Hultsfred.

SOS Alarm fick uppgift om läckaget strax före klockan 23.30 på onsdagskvällen.

– Vi sanerar olja efter en lastbil som har läckt ut över en sträcka på ungefär 1,6 kilometer. Föraren pratade om att ett oljefilter vibrerat loss, säger Andreas Enberg, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Hultsfred, klockan 00.15.

Trafikverket meddelar att körbanan kan vara hal. Trafikanter bör ta det försiktigt.

– Väghållaren kommer att lägga på sand så att det sugs upp, säger Enberg.

Prognosen för när arbetet skulle vara färdigt sattes inledningsvis till klockan 00.30 och förlängdes sedan till klockan 03. Ingen olycka ska ha inträffat till följd av läckaget.

Sverige

Efter larm om skottlossning i Bro, mellan Stockholm och Enköping, har polisen hittat två ihjälskjutna personer.

Den förste var vid liv när polispatruller anlände, men avled på platsen. "Vid brottsplatsspårning anträffades ytterligare en person avliden ett par hundra meter från plats 1", skriver polisen.

Ett vittne säger till Aftonbladet att det hördes många skott.

– Det var säkert 10–15 skott totalt. Först hörde jag två och några minuter senare ett tiotal till, förklarar vittnet.

En person i närheten greps av patrullerna, men vad denne misstänks för är inledningsvis oklart.

– En person som kom till platsen greps och togs med till polisstationen, mer kan jag inte säga i nuläget, säger polisens presstalesperson Towe Hägg till TT.

Polisen arbetar nu med att identifiera de avlidna och underrätta deras anhöriga, och tekniker ska undersöka brottsplatsen.

En förundersökning om mord har inletts. (TT)

Någon eller några misstänks ha tänt eld i ett utrymme i anslutning till polisens garage vid Sallerupsvägen i Malmö på onsdagskvällen.

Polis ska ha upptäckt att det var rökutveckling i garaget strax efter klockan 21.30. Och röken uppgavs komma från ett utrymme i närheten.

Räddningstjänst skickades till platsen och personal började arbetet med att få ut röken ur garaget. Nedfarten dit spärrades av och polisbilar kördes ut.

Inledningsvis är brottsrubriceringen misstänkt mordbrand.

Världen

Dödssiffran efter en brand i den bangladeshiska huvudstaden Dhaka fortsätter att stiga. Minst 70 döda har hittills hittats, uppger lokala myndigheter.

Branden bröt ut i ett fyravåningshus i Dhakas äldre delar på onsdagskvällen. I huset fanns även ett kemiskt lager.

– Än så länge har vi hittat 70 döda. Det antalet kan öka ytterligare eftersom vi forsätter att leta, säger Julfikar Rahman från brandkåren.

Man tror att branden kan ha startat i en gasbehållare och sedan spridit sig i väldig fart genom byggnaden där brandfarliga ämnen förvarades. Den fortsatte sedan vidare till omgivande hus, som också delivs användes som lager för brandfarliga ämnen.

Enligt brandkåren bröt branden ut i ett område av staden med väldigt trånga gator som blockerades så att människor inte kunde fly lågorna. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.