Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan större polisiära händelser i Kalmar län och Kronoberg. Strömavbrott i Västerviks kommun.

Kalmar län

Strax före klockan 04 var nästan 200 av Eons kunder i Västerviks kommun strömlösa. Avbrottet ska ha inträffat klockan 03.38.

Vid klockan 06.40 är antalet strömlösa kunder där nere i 45. Prognosen för när arbetet kan vara över har satts till klockan 10 på måndagen.

Sverige

Polisen misstänker inte längre att något brott låg bakom när en kvinna i november i fjol hittades död på ett vandrarhem i centrala Göteborg, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Kvinnan hittades på ett av vandrarhemmets rum och i närheten av henne en påse med ett vitt pulver som visade sig vara natriumazid. Det används bland annat i krockkuddar i bilar för att generera gas och blåsa upp kudden, och kan vara farligt även i väldigt små mängder.

– Det är natriumazid som är dödsorsaken, säger Peter Kron vid grova Göteborgspolisen till SVT.

Polisutredningen gällande vållande till annans död läggs nu ner.

– Vi misstänker inte längre något brott, säger Peter Kron. (TT)

Världen

Fem medlemmar av jihadistgerillan Abu Sayyaf, varav en lokal ledare, har överlämnat sig till filippinsk polis. Gruppen är huvudmisstänkt för den dödliga katedralbombningen i Jolo för en vecka sedan.

I jakten på de skyldiga till dådet dödade filippinsk militär tre misstänkta medlemmar av Abu Sayyaf i en eldstid i Sulu-provinsen i lördags, där även fem soldater dog.

– Han (ledaren Kammah Pae) tvingades att överlämna sig. han ville antagligen inte dö under militärens offensiv, säger landets polischef Oscar Albayalde.

Bombningen av katedralen i Jolo den 27 januari krävde 23 dödsoffer. (TT)

Efter regn kommer solsken brukar det heta. I Australien har det i stället blivit enorma regn efter en het sommar. Nordöstra delen av landet har på bara några dagar fått mer än ett års normalt regnande.

De senaste åtta dygnen har staden Townsville i nordöstra Australien fått mer än ett års normal nederbörd. Över 1,65 meter regn har enligt tv-kanalen ABC uppmätts i staden och tusentals har fått sina hem förstörda. Nu kallas militären in för att bygga skyddsvallar för de nya regnmassor som väntas.

Myndigheterna varnar för att tornados och ännu mer regn kommer under de närmaste dagarna och uppmanar invånarna att sätta sig i säkerhet. Ytterligare 20 000 hus riskerar att förstöras i ovädret, som även inkluderar stormar som mäter upp mot 28 sekundmeter.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Chris Brookehouse i Townsville till ABC. Hans hus står under en meter vatten. (TT)

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.