Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Två till sjukhus efter olycka på E22. Polisen i Växjö har blivit utsatta för skadegörelse.

KALMAR

Två personer har förts till sjukhus efter en olycka på E22 vid Gamleby.

Larmet kom in till SOS alarm vid klockan 01, natten mot fredagen. Ambulans och räddningstjänst larmades ut till platsen. Det är oklart vilka skador de två som förts till sjukhus fått.

Även polis har varit på platsen med befälet i Kalmar hade inte fått mer information om olyckan vid klockan 04.30 på fredagen.

KRONOBERG

Någon eller några försökte sent på torsdagen sätta eld på ett garage som hör till polisstationen i Dalbo, Växjö.

Det var någon förbipasserande som uppmärksammade branden vid klockan 22.30 på torsdagen. Branden ska dock ha slocknat av sig själv och ingen större skada skedde.

Polisen har skrivit en anmälan om försök till skadegörelse genom brand.

Polisen berättar använder inte garaget längre och har inte något fordon där.

SVERIGE

Ett hus i ett radhusområde i Malmö har beskjutits under natten, det skriver Sydsvenskan.

Polisen har funnit ett skotthål i en ytterdörr. Ingen ska ha skadats, vad man känner till.

– Vi jobbar på och återkommer med mer information när vi har möjlighet, säger Richard Andersson, vakthavande befäl vid polisen till Sydsvenskan.

Händelsen utreds som mordförsök enligt polisuppgifter till Sydsvenskans fotograf på plats.

En kläd- och inredningsbutik i Krylbo har totalförstörts i en brand. Räddningstjänsten larmades strax efter midnatt och uppemot tolv brandmän bekämpade lågorna under natten.

När räddningstjänsten kom till platsen rykte det från taket och ur springor, men det var inga synliga lågor.

– Det blev senare när det gick igenom tak och innertak som det drog i väg, säger Håkan Axelsson, styrkeledare i Avesta vid Södra Dalarnas räddningstjänstförbund. (TT)

VÄRLDEN

Terrorgruppen IS kallar den man som misstänks ha skjutit tre personer till döds på en julmarknad i Strasbourg tidigare i veckan för en av sina "soldater", och tar på sig dådet genom sin propagandakanal Amaq.

Fler än 700 poliser deltog i jakten på 29-åringen, som sköts till döds av polis på torsdagskvällen.

Enligt inrikesminister Christophe Castaner försökte tre poliser närma sig mannen i området Neudorf där han växt upp för att ställa frågor till honom, men han ska ha öppnat eld mot dem.

– De besvarade elden omedelbart och neutraliserade angriparen, säger Castaner. (TT)

En sjuårig flicka från Guatemala har avlidit av uttorkning och chock några timmar efter att hon frihetsberövats av USA:s gränsmyndighet Border Patrol, rapporterar Washington Post.

Flickan och hennes far hade kvarhållits av myndigheterna i början av december efter att ha tagit sig över gränsen olagligt. De ingick i en grupp om 163 personer som överlämnade sig själva.

Åtta timmar senare började flickan få någon typ av anfall och hennes kroppstemperatur var över 40 grader. Hon fördes till sjukhus där hon avled. Hon uppges inte ha ätit eller druckit vatten på flera dagar.

Händelsen utreds av gränsmyndigheten, som brukar ge mat och vatten till migranter, enligt tidningen. (TT)

Tusentals ungrare tog även på torsdagen till gatorna i huvudstaden Budapest för att protestera mot nya lagar som antagits av premiärminister Viktor Orbán och hans styrande högerpopulistiska parti Fidesz. Demonstranterna har retat upp sig på en lag som ger arbetsgivarna rätt att kräva 400 övertidstimmar per år av anställda och en lag som försvårar domstolarnas oberoende kontroll av regeringen.

– En av frågorna är den om domstolarna, som är nästa fas i att cementera deras (Fideszs) makt. Den andra (lagen) är ett slag i ansiktet på arbetande människor, säger 65-årige Tamas Szabo.

Lagarna antogs på onsdagen, under protester i både parlamentet och på gatorna. (TT)

Irlands parlament har antagit en ny lag som för första gången ger kvinnor möjlighet till legal abort. Premiärminister Leo Varadkar beskriver beslutet som "en historisk stund för kvinnorna".

Lagändringen sker sedan irländarna i en folkomröstning i maj med stor majoritet, 66 procent, röstade ja till att upphäva abortförbudet.

Den nya lagen ger rätt till abort upp till tolfte graviditetsveckan, eller senare om kvinnans liv eller hälsa är i fara. Aborter blir också tillåtna om det finns risk att fostret dör antingen före eller inom 28 dagar efter födseln.

Runt 170 000 irländska kvinnor beräknas ha tvingats resa till grannlandet Storbritannien för abort sedan 1980. (TT)