Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Det har varit en lugn natt i Kalmar län enligt polisen.

Småland

En man sitter anhållen misstänkt för att ha avlossat en pistol i närheten av två pojkar i Tingsryd på söndagseftermiddagen.

– Han ska ha gått fram till barnen och skjutit vid sidan om dem, vi vet inte med vilken typ av vapen ännu, säger Richard Lundqvist vid polisens ledningscentral, till Smålandsposten.

Pojkarna lämnades helt fysiskt oskadda av händelsen.

Enligt polisen nekar den anhållne mannen till brott. Brottsmisstankarna mot honom är grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Sverige

Polisen jagar ett okänt antal gärningsmän vid Arlanda efter ett inbrott i en lagerlokal vid flygplatsen.

Larmet gick vid klockan 03.10 natten till måndagen, men när polisen kom till platsen hade gärningsmännen redan försvunnit.

– De lämnade platsen i två mörka Audibilar när de blev upptäckta av skyddsvakterna på Arlanda, säger Tomas Ibstedt, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

För att försvåra en polisjakt har gärningsmännen slängt ut fotanglar.

Bytet för stölden är för tillfället oklart.

– Vi har det inte riktigt klart för oss ännu, men vi är på plats för att utreda vad det är, säger Tomas Ibstedt. (TT)

En 10-årig pojke i en ort utanför Mellerud blev under söndagseftermiddagen påkörd av en personbil när han var ute och cyklade, uppger nwt.se.

Omständigheterna kring olyckan var under söndagskvällen oklara, men enligt uppgifter till Sveriges Radio P4 Väst, verkar det som att barnet har kört in i sidan på bilen.

Pojken fördes till sjukhus med ambulans. Skadeläget är än så länge okänt. (TT)

När poliser i Örebro på söndagen stoppade en förare på en fyrhjuling för kontroll blev de minst sagt överraskade.

Föraren var en nioårig pojke, skriver Nerikes Allehanda.

Pojken är nu misstänkt för olovlig körning, ett brott som man kan misstänkas för trots att man inte är straffmyndig. Även vårdnadshavarna kan komma att misstänkas för tillåtande till olovlig körning.

Det aktuella fordonet är körkortspliktigt, enligt polisen. (TT)

Världen

En jättelik brand har förstört Nationalmuseum (Museu Nacional) i Rio de Janeiro, en av Brasiliens anrikaste kulturinstitutioner.

Branden bröt ut på söndagskvällen, då museet var stängt, så inga personskador rapporteras. "Detta är en tragisk dag för Brasilien", säger president Michel Temer i en kommuniké. "200 år av arbete, forskning, kunskap är borta".

Museet grundades av kung João VI 1818, då Rio fungerade som Portugals huvudstad. (TT)

Tre år efter det att bilderna på den döde pojken Alan Kurdi skakade om världen är det ännu farligare än tidigare att försöka fly över Medelhavet.

Allt färre gör den farliga resan, enligt en ny rapport från UNHCR. Men av dem som åker omkommer fler. I centrala Medelhavet försvann var 42:a person längs flyktingrutterna till sjöss de första sju månaderna 2017. I år är det var 18:e person som aldrig kom fram.

Det innebär över 1 600 döda i år. (TT)

Över tio deltagare på en vinrundtur i Weingarten nära Karlsruhe har förts till sjukhus efter att ha attackerats av bålgetingar, skriver Stuttgarter Zeitung och andra tyska medier.

Gruppen promenerade mellan vingårdar när de uppenbarligen kom för nära ett getingbo i ett träd. Räddningstjänsten räknar till 18 stuckna, varav 13 blev så illa åtgångna att de fördes till sjukhus.

En getingexpert kallades in för att avgöra vad som eventuellt ska göras med boet. (TT)

Dolda kameror som sätts upp på toaletter och i omklädningsrum är ett omfattande problem i Sydkorea. Videomaterialet läggs ut på porrsajter, chattforum och till och med i vanliga webbannonser.

Nu ska dagliga kontroller, utförda av ordinarie städare, av alla offentliga toaletter förhoppningsvis råda bot på en del av farsoten, rapporterar BBC.

Grundligare inspektioner har fram till nu gjorts endast runt en gång i månaden, enligt nyhetsbyrån Yonhap. (TT)