Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Polisen i Kalmar och Växjö meddelar att det har vart en lugn natt i Småland. Här följer händelser från övriga landet och världen.

Sverige

Tre personer har skottskadats i stadsdelen Vivalla i Örebro. Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök.

Larmet kom vid 22-tiden, det var flera personer som hört och sett hur ett flertal personer varit inblandade i en skottlossning i Vivalla centrum.

Två av de skottskadade är i 20-årsåldern och den tredje är oidentifierad, enligt polisen. Två är allvarligt skadade och den tredje lindrigt. De två identifierade männen är kända av polis sedan tidigare.

Platsen har spärrats av och kommer att undersökas av polisens tekniker. Polisen knackar dörr i området och håller förhör med vittnen.

– Vi har folk på sjukhuset som försöker få uppgifter och bevakar även där, säger Jens auf der Heide vid polisen i region Bergslagen.

Ännu har ingen gripits i samband med händelsen. (TT)

En person har omkommit i en trafikolycka i Tensta i nordvästra Stockholm efter en biljakt, skriver Stockholmspolisen på sin hemsida.

Jakten inleddes när en polispatrull försökte stoppa en bil för en kontroll i Bromstensområdet på tisdagskvällen, men föraren stannade inte.

Enligt uppgift till Aftonbladet gällde kontrollen ett misstänkt vapenbrott.

Efter ett kortare förföljande körde bilen in i ett träd i Tensta och började brinna. Bilföraren, som inte är identifierad, omkom i olyckan.

Åklagarmyndigheten uppger för Aftonbladet att en förundersökning om tjänstefel har inletts av en åklagare på Särskilda åklagarkammaren. Det finns dock ingen misstänkt i förundersökningen.

– Att inleda en förundersökning är något som görs regelmässigt i den här typen av ärenden, säger Karl Jigland vid Åklagarmyndighetens presstjänst till tidningen. (TT)

Bilens motorhuv började brinna efter en singelolycka i Sotenäs kommun. Då stannade en förbipasserande och drog ut föraren, rapporterar Aftonbladet.

– Det är en helt fantastiskt heroisk insats. Med fara för sitt eget liv, en stark insats, säger Jimmy Göransson, insatsledare på räddningstjänsten i Sotenäs, till tidningen.

Olyckan inträffade runt klockan 01. Personen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus. Skadeläget är oklart. (TT)

På lördag möter Sverige England i kvartsfinal i fotbolls-VM.

– England kommer få väldigt svårt att göra mål på Sverige. Jag tror det blir svensk seger, säger den före detta engelske förbundskaptenen Sven-Göran "Svennis" Eriksson till Expressen.

Svennis tycker att både England och Sverige välförtjänt tagit sig till kvartsfinal och spår en hård fajt mellan länderna på lördag.

– Sverige har ett kompakt försvarsspel, det är enormt, säger han.

Han berömmer engelsmännens spel i åttondelen, även om de inte imponerade på honom under förlängningen.

– Men sedan är det fantastiskt roligt för dem att de vinner på straffar. Det var inte i går de gjorde det. Jag har åkt ut från ett EM och ett VM med England på straffläggning. (TT)

Den svenske målvakten Robin Lehner har skrivit kontrakt med New York Islanders, skriver klubben på Twitter. NY Islanders är Lerners tredje NHL-klubb och kontraktet är på ett år. Han har tidigare spelat för både Ottawa och Buffalo.

För en dryg vecka sedan meddelade Buffalo att klubben inte skulle behålla Lehner nästa år. (TT)

Världen

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak har nu formellt anklagats i domstol för inblandning i den stora korruptionsskandalen i landet.

Han anklagas för tre fall av trolöshet och för att ha brutit mot en antikorruptionsbestämmelse som handlar om att använda sin position för egen vinning.

Najib Razak greps på tisdagen i sitt hem av agenter från antikorruptionsmyndigheten. När han anlände till domstolen på onsdagsmorgonen lokal tid tillsammans med ett 20-tal poliser möttes han av mängder av journalister.

Samtidigt ropade anhängare "Frihet till Najib", som är den första tidigare premiärministern i landet som hamnat i rätten. (TT)

Sex personer har avlidit i en värmebölja i Montreal, Kanada, sedan stora områden i landets centrala och östra delar haft varmt och fuktigt väder i flera dagar, rapporterar CBC News.

Myndigheterna har i förebyggande syfte höjt varningsnivån på grund av ett ökat antal telefonsamtal med koppling till värmen till en informationslinje och till sjukvården.

Borgmästaren Valerie Plante säger att staden har delat ut 17 000 liter vatten till organisationer som arbetar med stadens hemlösa, och öppettiderna för stadens pooler har utökats.

2010 avled 106 människor i Montrealområdet vid en extrem värmebölja.

Den statliga myndigheten Environment Canada har utfärdat en värmevarning för södra Québec. (TT)

Ett nytt videoklipp med de pojkar som är instängda i ett thailändskt grottsystem har släppts. I den ser man pojkarna skratta och säga att de mår bra efter att de hittats.

I den en minut långa filmen, som har lagts upp på den thailändska marinens Facebooksida , presenterar sig var och en av pojkarna och säger att de mår bra. Flera av dem har räddningsfiltar på sig.

Deras 25-årige tränare, som var med pojkarna när de gick in i grottan efter fotbollsträningen den 23 juni, pratar inte i filmen.

Pojkarna hittades sent på måndagen av brittiska dykare efter att ha tillbringat nio dygn instängda i grottsystemet.

Enligt thailändska myndigheter riktas åtgärderna nu in på att bygga upp pojkarnas fysiska och mentala styrka, eftersom de har magrat under tiden i grottan. (TT)