Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Efter gårdagens smitning på Öland rapporterar polisen om en lugn natt i Kronoberg och Kalmar län.

Sverige

Räddningstjänsten har bekämpat en omfattande brand i en större byggnad i centrala Eslöv. Halva byggnaden är totalförstörd.

– Den västra halvan kommer att få brinna ned helt, säger inre befäl Gustaf Sandell vid räddningstjänsten Syd, vid klockan 01.

Den östra delen har omfattande rök- och vattenskador, men den delen av byggnaden ser ut att klara sig.

– Den östra delen har vi kämpat med i ett flertal timmar med att hindra spridning till. Nu har vi grävt av en del av byggnaden med hjälp av en hjulgrävare och har en fem meter bred brandgata genom fastigheten, och det brinner inte i den östra delen. Så där har vi fryst läget just nu, säger inre befäl Gustaf Sandell.

Ett stort antal brandmän från flera brandstationer har arbetat med släckningsarbetet.

– Vi har fortfarande en del resurser på plats och kommer så småningom att gå över i ett bevakningsskede över natten, säger Gustaf Sandell.

Rökutvecklingen var kraftig och ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) gick ut med uppmaning till människor i Eslövs tätort att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Inpå natten har röken avtagit avsevärt och informationsmeddelandet blåsts av.

Larmet om branden inkom vid 20-tiden på fredagskvällen.

Ingen har skadats i branden. Hur den startade är oklart.

– Men brandförloppet har gått väldigt fort, säger Gustaf Sandell. (TT)

Två unga män har knivskurits efter ett större bråk i Kungsträdgården i centrala Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

– Båda är allvarligt skadade och den ena är sövd på sjukhus, säger förundersökningsledaren Kristoffer Samsing till tidningen.

En person har gripits misstänkt för att ha varit inblandad i bråket.

Larmet kom efter midnatt. De inblandade är män i 18–20-årsåldern, uppger polisen för TT och att bråket utreds som misstänkt mordförsök i två fall.

Ett stort antal polispatruller var inblandade i ärendet och platsen är avspärrad för en teknisk undersökning.

Bråket uppstod enligt polisen mellan två ungdomsgäng.

De två unga män som fördes till sjukhus blev båda knivskurna på överkroppen, enligt Aftonbladet.

– För den ena var tillståndet först livshotande, men det ändrades till det bättre under natten. Även han är allvarligt skadad, säger Kristoffer Samsing, jourhavande förundersökningsledare vid Norrmalmspolisen, till tidningen. (TT)

Världen

Flera nya jordskalv har drabbat Hawaiis huvudö Big Island, där vulkanen Kilauea har ett utbrott.

Det kraftigaste skalvet med magnituden 6,9 orsakade nya utbrott från vulkanen.

"Det här är på nästan exakt samma ställe som det dödliga 7,1-skalvet 1975", twittrar USA:s geologiska myndighet USGS. Då dödades två människor och 28 skadades.

Tidigare under fredagen drabbade även ett skalv med magnituden 5,7 ön, och myndigheterna väntar mer seismisk aktivitet. De senaste dagarna har ön drabbats av hundratals små jordskalv.

Kilauea är en av fem vulkaner på ön och räknas som en av världens mesta aktiva. Vulkanens lava strömmar in i ett bostadsområde. Utbrottet inleddes i torsdags efter flera jordskalv i närheten den senaste veckan.

Drönarbilder visar magma som väller ut från sprickor i marken och tar sig fram genom skogsområden. Lava bubblar upp från sprickor i gator i bostadsområdena där invånarna evakuerats.

Vulkanutbrottet har lett till tvångsevakuering av 1 700 människor och myndigheterna varnar för höga nivåer av giftig rök.

Inga människor har rapporterats skadade men flera hem uppges ha förstörts eller fått stora skador under fredagen. Evakuerade invånare har fått söka skydd på offentliga uppsamlingsplatser och får stanna där tills faran är över. (TT)