Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.

Kalmar län

Ett inbrott upptäcktes sent på söndagskvällen i en villa i Högsby. Okända gärningsmän hade tagit sig in genom att krossa ett fönster på en altandörr. Under natten var det oklart vad som hade tillgripits. Under natten mot söndagen upptäcktes också ett inbrott i Högsby.

En man i Nybro greps under kvällen för misshandel. Han ska ha misshandlat sin sambo och anhölls under natten.

Kvinnan behövde inte uppsöka sjukhus.

I övrigt uppger polisen att natten i länet varit lugn.

Kronoberg

En man i 30-årsåldern körde strax innan midnatt av vägen med en fyrhjuling. Olyckan inträffade i Södra Ljunga utanför Ljungby. Mannen fick föras till sjukhus, men skadorna ska inte ha varit allvarliga. Enligt polisen ska ha han ha slagit i huvudet. Mannen uppges ha kört rattfull och misstänks för rattfylleri.

Vid 00.07 kom ett larm in om en brinnande bil i Alvesta. Bilen visade sig vara stulen tidigare i veckan och polisen misstänker nu att någon tänt eld på den. Bilen ska ha fått omfattande skador. Händelsen rubriceras som skadegörelse genom brand.

Sverige

En man i 35-årsåldern har skjutits till döds i Katrineholm. Polisen efterlyser vittnen som kan ha sett något.

Mannen fördes till sjukhus med livshotande skador men där konstaterades senare att han avlidit.

– Vi har ingen gripen som misstänkt i ärendet ännu så länge, säger Fredrik Kliman, polisens presstalesperson, till TT.

Mannen hittades vid Östra skolan vid 20-tiden på söndagskvällen. Förbipasserande ska ha gett den skadade mannen första hjälpen.

– Vad vi tidigt fick veta är att man hört skott och sett en man ligga på marken, säger Fredrik Kliman.

Vittnen har sett en misstänkt gärningsman springa från platsen, och flera personer har också hört skott.

– Vi genomför förhör och teknisk undersökning, säger Kliman.

En förundersökning om mord har inletts. Polisen vill att alla som kan ha sett något som kan vara relaterat till händelsen hör av sig. (TT)

När folk återvänder till jobbet i dag kan den storskaliga IT-attacken ta ny fart. Experter uppmanar till vaksamhet.

Ursprunget är inte helt känt men i nuläget är teorin att spridningen av den skadliga koden startade via e-postmeddelanden där någon klickade på en länk eller öppnade en bifogad fil.

– De här mejlen kan se ganska sofistikerade ut, säger Peter Jonegård, handläggare och tillförordnad chef på Cert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

200 000 företag, sjukhus, regeringsorgan och andra organisationer i minst 150 länder har drabbats, i Sverige åtminstone industrikoncernen Sandvik och Timrå kommun. Att attacken inträffade i fredags eftermiddag kan ha påverkat spridningen då flera hunnit gå hem från jobbet.

– Det kan ha fördröjt effekten, och om man ute i organisationerna hinner vidta åtgärder innan mejlkorgarna börjar tittas på så är det jättebra, säger Jonegård.

Enligt Robert Malmgren, IT-säkerhetsexpert på företaget Romab, räcker det med att man klickar upp ett infekterat mejl när datorn startas på morgonen.

– Man får räkna med att det kommer att hända saker. Företagen bör gå ut med information så tidigt som möjligt, och se till att det finns uppdateringar av alla säkerhetssystem, säger han. (TT)

Världen

Nordkoreas senaste robotuppskjutning var "ett framgångsrikt test av en ny typ av robot", rapporterar landets statliga nyhetsbyrå KCNA. Syftet var att visa att landet kan avfyra robotar som har förmågan att bära en kärnvapenstridsspets.

Söndagens uppskjutning var ett test av en nyutvecklad strategisk ballistisk robot av typen Hwasong-12, enligt KCNA.

"Testuppskjutningen syftade till att bekräfta de taktiska och tekniska specifikationerna av den nyutvecklade ballistiska roboten som är kapabel att bära en stor och tung kärnvapenstridsspets", rapporterar KCNA.

Enligt nyhetsbyrån övervakade ledaren Kim Jong-Un själv testuppskjutningen av den nya roboten.

"Om USA försöker provocera Nordkorea kommer landet inte att komma undan den största katastrofen i historien", säger diktatorn, enligt KCNA. Han varnar USA för att den norra delen av landet är "inom räckhåll för en attack".

Uppskjutningen skedde från regionen Kusong, nordväst om huvudstaden Pyongyang. Roboten flög 70 mil innan den landade i Japanska havet. Den nådde enligt japanska och sydkoreanska talesmän en höjd av 200 mil. (TT)

I Papua Nya Guinea har 17 fångar på ett fängelse dödats vid en massrymning. 57 personer är fortfarande på rymmen.

Vakterna vid fängelset Buimo i landets näst största stad Lae öppnade eld när fångarna försökte rymma.

– Det här är människor som kommer att utgöra ett hot mot samhället, säger Anthony Wagambie, polischef i Lae, och uppmanar allmänheten till vaksamhet.

Majoriteten av dem som flydde satt häktade misstänkta för allvarliga brott i väntan på rättegång.

I fjol sköts tolv personer ihjäl av vakter när de försökte fly från samma fängelse. (TT)