Annons
Uppvidinge

Flera ungdomar till sjukhus efter blixtnedslag

Blixten slog ner mellan två tält. Sju personer fick uppsöka vård.
Lenhovda • Publicerad 13 juli 2019 • Uppdaterad 14 juli 2019
Arkivbild
ArkivbildFoto: Daniel Bockwoldt

Vid halv tretiden på lördagen härjade ett åskoväder över länets östra delar. Vid ett läger för ungdomar i Hökhult utanför Lenhovda i Uppvidinge kommun slog blixten ner mellan två tält. Sju ungdomar fick föras till sjukhus på grund av känningar i kroppen efter blixtnedslaget.

Enligt en bulletin från Region Kronoberg som skrevs vid 21.30-tiden under lördagskvällen fick tre personer stanna kvar för observation. De var lindrigt skadade, men läget var stabilt. Enligt Lukas Klette, lägerledare, ska ingen ha blivit allvarligt skadad men de valde ändå att tillkalla ambulans. Totalt kom det tre ambulanser till lägret. Polisen har också varit på platsen.

Annons

– Vi ringde till ambulansen eftersom vi tyckte det var bäst så. Man vet aldrig. Vi ville kolla så att alla var okej. Det var några som vi fick skicka till sjukhuset, men de ska må efter omständigheterna bra, säger Lukas Klette.

På lägret deltar 80 ungdomar mellan 13 och 15 år. Samtliga kommer från Hamburg och Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Det är ett kyrkligt läger där flera olika kyrkor deltar.

Vid halv femtiden på eftermiddagen anordnade ledarna ett möte för att informera ungdomarna om vad det var som hände och att samtliga drabbade nu mår bra, dock lite chockade.

– Det är vi nog allihopa, men värst är det för de drabbade såklart. När man är i ett nytt land och alla kan inte engelska så bra, och så blir man ivägskickad till sjukhuset. Det är ju lite obehagligt det också. Men ungdomsledarna är med dem, ingen är ensam. säger Lukas Klette.

Senare under eftermiddagen påbörjade ledarna arbetet med att informera föräldrar om vad som hade hänt. Ett arbete som inte var så lätt eftersom varken det markbundna telenätet eller mobilnätet fungerade som det skulle.

Lördagen var lägrets första dag. Det håller på i 14 dagar och nu hoppas Lukas Klette att de resterande dagarna ska bli bra.

– Vi planerar att göra utflykter, paddla kanot och gå på hajk så som det var bestämt från början. Det gör vi när de andra kommer tillbaka från sjukhuset, säger han.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons