Missförstånd om prideflaggor utrett - stör inte hästarna

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Under veckan publicerade flera medier, däribland Barometern, artiklar om att Kalmarsund Pride blivit ombedda att sätta upp färre prideflaggor på Stortorget i Kalmar. Skälet som uppgavs var att flaggorna annars kunde skrämma hästarna i den Beridna Högvakten. Med sedan kom beskedet:

– För vår del är det en ickefråga, säger Olof Karlander, kanslichef för Beridna Högvakten.

Beridna Högvakten ska komma till Kalmar samma dag som Kalmarsund Pride ska hålla i sitt paradtåg. Båda evenemangen ska ha sin avslutning på Stortorget, men vid olika tidpunkter. Men Kalmarsund Pride etablerar redan vid halv åtta på Stortorget vilket gör att evenemangen krockar.

Under ett par dagar har media rapporterat om att Kalmarsund Pride måste ha färre flaggor på Stortorget för att inte skrämma upp hästarna i Beridna Högvakten.

Under fredagen publicerade Barometern således också en text som upprepade uppgifterna.

– Vår sida har inte lämnat någon information om att flaggorna skulle skrämma våra hästar. Vi har egna flaggor som vi har med i vår vaktparad, så våra hästar har inga problem med några flaggor, säger Olof Karlander, kanslichef för Beridna Högvakten.

Den enda informationen som den Beridna Högvakten ska ha gett är att de har bett Kalmarsund Pride om att inte skramla för mycket när de bygger upp, då det kan skrämma hästarna.

– För vår del är det en ickefråga om hur många flaggor de har uppsatta. Vi har ett intresse av att vår parad och Prideparaden ska fungera. Beridna Högvakten genomför besöket med parad och konserter i Kalmar tillsammans med försvarsmakten och Kalmar kommun, säger Olof Karlander.

Thomas Isaksson, tillförordnad ordförande i Kalmarsund Pride, säger på fredagseftermiddagen att frågan om flaggorna verkligen togs upp.

– Vi hade fått ett tydligt besked i från Kalmar kommun och ett mejl från Beridna Högvakten om flaggorna, säger han men vill inte utveckla det vidare.

Thomas Isaksson vill inte heller uppge vem på Kalmar kommun har gett informationen om hur flaggningen skulle gå till.

– Efter skriverierna har jag och Olof Karlander haft två trevliga samtal och vi är överens om hur frågan ska hanteras, säger Thomas Isaksson.

Beridna Högvakten hade deltagit i Prideparaden om de hade haft möjlighet, berättar Olof Karlander. Men då de ska ha en konsert i Kalmarsalen på kvällen måste de förbereda inför den på eftermiddagen.

För Thomas Isaksson har flaggdiskussionen fått ta alldeles för stor plats. Han håller med efter samtal med Olof Karlander att flaggorna inte längre är något problem. Däremot anser han att problemet är att det saknas samordning för de två arrangemangen.

– Ingen tar ett helhetsansvar. Vi kan inte ta det och det kan inte heller Beridna Högvakten. Vi saknar en övergripande planering från Kalmar kommuns sida, säger han.

Thomas Isaksson är orolig över den ökade folksamlingen som kommer att ske i Kalmar och är därför oroad över säkerhetsfrågan.

– Jag kan inte vara säkerhetsansvarig för ett evenemang jag inte känner till, det är vad som är problemet. Jag vet att alla inte är positiva till Pridefrågan och med den Beridna Högvakten strömmar det till fler människor. Jag kan inte ta höjd för helheten där, säger han.