Annons

Dödsdömd tusenårig ek kopieras

Natur • Publicerad 28 maj 2019
Den välkända Kvilleken i naturreservatet Kvill i Vimmerby kommun har de senaste åren uppvisat en vacklande hälsa. Arkivbild från 2015.
Den välkända Kvilleken i naturreservatet Kvill i Vimmerby kommun har de senaste åren uppvisat en vacklande hälsa. Arkivbild från 2015.Foto: Jerry Svensson/Länsstyrelsen Kalmar

Sveriges enda kända tusenåriga ek, Kvilleken utanför Vimmerby, får nytt liv. Eken, som är döende och lider av vacklande hälsa, ska få en ympad mindre kopia, uppger Länsstyrelsen i Kalmar län i ett pressmeddelande.

Arbetet med att rädda det gamla trädet pågår fortfarande, men tanken är att den nya kopierade trädplantan ska säkra den unika Kvillekenes fortlevnad. Föryngringen av eken sker i samarbete med forskningsinstitutet Skogforsk och arbetet pågår sedan en tid tillbaka.

Kvilleken är både landets största – och troligen även en av Europas allra äldsta ännu levande ekar. Även om det gamla trädet till slut dör så kommer det dock att fortsätta utgöra en grund för biologisk mångfald.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons