Annons

Det här är bäst just nu enligt kultur- och nöjesredaktionen

Bland veckans tips hittar vi berörande filmer, spännande konst, fotboll och Shakespeare.
Publicerad 19 april 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

1. Lindring av abstinens efter Girls

Film: Tiny Furniture. Visas på SVT Play till och med 15 maj.

Det har gått nästan exakt två år sedan en av mina favoritserier tog slut. Tv-serien Girls, skapad av Lena Dunham, hade mig i sitt grepp från det första avsnittet till det sista. Den började visas 2012 så under fem års tid hängde jag med Hanna, Marnie, Jessa, Shoshanna och de som kretsade runt denna brokiga kvartett i New York. Det var oupphörligen intressant att följa gänget och storheten med Girls var att alla i serien var högst mänskliga, oretuscherade och ömsöm underbara, ömsöm störiga.

Annons

Ett par år innan Girls tog plats i tv-rutan gjorde Lena Dunham filmen Tiny Furniture, som i mycket påminner om Girls. Hon spelar själv i filmen, och Jemima Kirke som spelar Jessa i Girls är också med. Mycket sevärd!

Kim Ustamujic Johansen

Se trailern för Tiny Furniture:

2. Fullmatat på Vida konsthall

Konst: Vida konsthall och museum på Öland.

Vida konsthall och museum på Öland öppnar i påskhelgen och rivstartar med spännande konst och design. Själva konsthallen i sig är värt ett besök, vackert belägen nio kilometer söder om Borgholm med utsikt över markerna mot Kalmarsund.

Nu visas tre utställningar med design, skulptur, ljud och måleri. Bland utställarna syns artisten Eva Dahlgren som samarbetat med formgivaren Alexander Lervik med en utställning som ska tilltala alla sinnen. Det bjuds på Dahlgrens musik i samklang med glasföremål framtagna på Målerås glasbruk. Räkna med att stanna en stund för det är en riktigt fullmatad säsongsöppning.

Anna Törnkvist

3. Premier League-fest i en vecka

Tv: Premier League. Var: Viaplay och Viasat. Matcher varje dag – utom på torsdag – till måndagen den 29 april.

Annons

Premier League går in i sitt absoluta avgörande. Världens blickar riktas mot de två översta platserna. Liverpool och Manchester City är överlägsna, tappar i princip inga poäng. Liverpool har två poäng till godo, lätt spelschema, men också en match mer spelad. Mycket talar för att toppstriden avgörs den kommande veckan. City ska gå upp mot både Tottenham (lördag) och derbyrivalen United (onsdag). Tappar City poäng i någon av matcherna talar det mesta för att Liverpool tar sin första ligatitel sedan 1990. Från i dag, lördag, har Premier League bara en matchfri dag fram till måndagen den 29 april.

Bänka er i tv-sofforna, folks!

Christian Gustafsson

4. Tragiskt om en mördares uppväxt

Film: My Friend Dahmer. Visas på Netflix.

Ett problem med samtidens fascination för seriemördare är att de ofta framställs som monster, avskiljda från mänsklligheten. My Friend Dahmer, baserad på en utmärkt serieroman, fungerar som ett välkommet korrektur till den föreställningen.

Filmen är överhuvudtaget inte intresserad av förövaren Jeffrey Dahmer, utan fokuserar på hans extremt trasiga uppväxt. Det blir ett lågmält och rätt tragiskt porträtt av en ung man som tillåts gå vilse i sin egen sinnessjukdom medan de vuxna är för upptagna av sitt eget käbbel. Filmen är inte perfekt – Ross Lynch har det rätt kämpigt att fånga mörkret i den svåra huvudrollen – men sensmoralen att tragedin hade kunnat undvikas träffar hårt.

Markus Pedersen

Se trailer till My Friend Dahmer här:

5. Smarta röster om Shakespeare

Podd: The Shakespeare Sessions. BBC Radio.

Annons

Gillar du också Shakespeare? Eller tycker du att han är överskattad? Hur det än är med den saken är det en ren fröjd att lyssna till The Shakespeare Sessions, BBC Radios välgjorda podd som vänder och vrider på alla möjliga och omöjliga frågor som har att göra med den gamle barden.

Jag började med avsnittet Shakespeare: For And Against och fick där, i sällskap med den brittiske dramatikern Mark Ravenhill, träffa forskare och utövare, som både lättsamt och djupsinnigt vidgar perspektiven kring dramatik i allmänhet och Shakespeare i synnerhet. Alltsammans på den mest förföriska brittiska - bara det är värt 44 minuter av ditt liv.

Anna Hedelius

6. Bakom kulisserna i ett skakat EU

Dokumentär: Dokument utifrån: Vägen till Brexit. Visas på SVT Play.

Ingen trodde väl på allvar att britterna skulle rösta sig ur EU. Hur kunde det ske? I den här dokumentären i tre delar tecknas bakgrunden till folkets beslut.

Det började 2010 med att Grekland stod på randen till att bli bankrutt och begärde hjälp från de övriga medlemsländerna. Vilka skulle betala? Oenighet och kris! Den gemensamma valutan var hotad. Sedan kom flyktingarna i massor över Medelhavet. Vem skulle ta emot dem? Ny kris, nya slitningar inom unionen.

Här berättar presidenter och ministrar hur de tänkte och vad som hände bakom kulisserna. De avslöjar förstås långt ifrån allt, men tillräckligt.

Mikael Hagner

Annons
Annons
Annons
Annons