Annons

De vann pris på Stockholms filmfestival

Stockholms filmfestivals jury har sagt sitt. Vinnaren av festivalens huvudpris, bästa film, är ett hyllat debutdrama som bygger på en sann historia om stulna bebisar i Peru.
Film • Publicerad 15 november 2019
"Song without a name" fick Stockholms filmfestivals huvudpris Bronshästen. Filmen utspelar sig i 1980-talets Peru. Pressbild.
"Song without a name" fick Stockholms filmfestivals huvudpris Bronshästen. Filmen utspelar sig i 1980-talets Peru. Pressbild.Foto: A La Vida Misma Films
Regissören Ina Weisse och skådespelaren Nina Hoss deltar vid Stockholms filmfestival med filmen "The audition". Arkivbild.
Regissören Ina Weisse och skådespelaren Nina Hoss deltar vid Stockholms filmfestival med filmen "The audition". Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

"Song without a name" har beskrivits som en "kafkaartad" thriller om brott och korruption. Den bygger på den sanna historien om människohandel med barn i 1980-talets Peru.

Den debuterande regissören, Melina León, visade filmen i Cannes i våras, i sektionen Directors' fortnight. Sedan dess har den visats på många festivaler och vunnit fina priser.

Annons

Bästa regissör blev Mark Jenkin för det brittiska dramat "Bait", som utspelar sig i Cornwall som sjuder av sociala spänningar när lokalbefolkningen pressas tillbaka av rika turister.

"Förstod henne inte"

Tyska Nina Hoss ("Homeland", "Tillbaka till Montauk") tilldelades priset som bästa kvinnliga skådepelare. I tyska dramat "The audition" ("Das Vorspiel") spelar hon en musiklärare som tycker sig ha hittat en blivande lysande musiker i en ung pojke.

– När jag först läste manuset förstod jag henne inte, hon är så mångfacetterad. Men jag förstod att det är hennes jakt på att hitta det perfekta som styr henne, sade Nina Hoss om sin rollfigur till TT tidigare under festivalen.

Ryskt drama prisades

Svenska skådespelaren Celie Sparre, som bland annat synts i tv-serier som "Syrror" och "Dirigenten" samt långfilmen "Lyckligare kan ingen vara", utsågs till "rising star". Syftet med priset är att lyfta fram en skådespelare tidigt i karriären.

Det prestigefyllda Stockholm impact award, som instiftades 2015 av Stockholms kommun och Stockholms filmfestival, tilldelades i år det ryska dramat "Beanpole" i regi av Kantemir Balagov. Filmen utspelas 1945 i dåvarande Leningrad där två unga kvinnor försöker återuppbygga sina liv i ruinerna efter andra världskriget. Prissumman är på en miljon kronor och en statyett utformad av konstnären Ai Weiwei.

Miranda Sigander/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons