Yxattack på tyskt tåg – flera skadade

Würzburg Artikeln publicerades
Foto:Karl-Josef Hildenbrand

En 17-årig pojke gick till attack med yxa och kniv ombord på ett regionaltåg utanför staden Würzburg i södra Tyskland, innan han sköts till döds av polisen.

25 personer fanns på tåget när attacken skedde. Fyra personer skadades svårt, enligt tyska medier, en är lindrigt skadad och 14 personer är chockade och får vård.

– Några av dem kämpar nu för sina liv, säger Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann i tysk tv enligt Reuters.

Den misstänkte gärningsmannen sköts till döds av polisen, bekräftar Herrmann, som också uppger att pojken var ensamkommande flykting från Afghanistan. Han vill inte spekulera i motivet till dådet.

Angriparen ska ha skrikit "Allahu akbar" (Gud är större) när han gick till attack, uppger en talesperson för Bayerns inrikesdepartement enligt Die Welt och AFP.

– Det är ganska troligt att det var ett islamistiskt dåd, säger talespersonen.

Men varken Herrmann eller polisens talesperson Fabian Hench kan bekräfta detta, enligt Reuters.

– Det finns vittnen som säger att det kan finnas en islamistisk bakgrund till detta, men det är långt ifrån klart i nuläget, säger Herrmann.

Gärningsmannen, som bodde i en fosterfamilj i närliggande Ochsenfurt, sköts när han försökte fly av ett specialförband inom polisen som råkade vara i närheten när larmet om attacken kom, enligt Die Welt. Enligt Reuters försökte han attackera polisen när han sköts. Han tros ha agerat ensam.

Attacken inträffade strax efter klockan 21 på ett tåg från Treuchtlingen mot Würzburg i delstaten Bayern.

Tidigare i år skedde en liknande attack på ett tåg i södra Tyskland, då en psyksjuk 27-årig man med kniv dödade en person och skadade tre andra.