Annons

Allt fler körkortselever kuggas vid teoriprovet

Körkort • Publicerad 23 april 2018
Uppemot var femte körkortsaspirant måste skriva teoriprovet fyra gånger innan de klarar sig. Förra året skrev en elev provet för 66:e gången – och klarade det. Arkivbild.
Uppemot var femte körkortsaspirant måste skriva teoriprovet fyra gånger innan de klarar sig. Förra året skrev en elev provet för 66:e gången – och klarade det. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

De flesta som ska ta körkort klarar teoriprovet vid första försöket. Men allt fler kuggas. Uppemot var femte körkortsaspirant måste skriva teoriprovet fyra eller fler gånger för att få godkänt.

Proven ska inte ha blivit svårare. Men allt fler elever är sämre förberedda, och en del av dem tros skriva provet enbart för att fotografera av det eller för att försöka memorera frågorna till nästa gång. Sedan i höstas finns dock provet i många olika versioner så att eleverna får ett nytt för varje försök, berättar Sydsvenskan.

Annons

Enligt tidningen lyckas över 20 procent av eleverna i Malmö inte att få godkänt ännu vid tredje provförsöket, i Lund 13 procent.

En körkortsaspirant klarade i fjol sitt teoriprov först vid 29:e försöket. Rekordet förra året höll dock den elev som skrev teoriprovet för 66:e gången – och då äntligen blev godkänd. (TT)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons