Annons

Chatta med Gustav Vasa eller Vita frun

I sommar är det premiär för en helt ny app där du får möjlighet att chatta med bland annat Gustav Vasa, Hermina Krusenstierna och Vita frun på Borgholms slott.
– Vi har inte hittat något liknande någon annanstans i Sverige, säger Fredrik Wiebert, projektledare för Unika historiska Kalmar Öland.
Kalmar/Öland • Publicerad 14 juni 2019 • Uppdaterad 19 juni 2019

Syftet med projektet är att stärka statusen på det historiska utbud som finns i Kalmar och på Öland och få både boende och turister att ta chansen att lära sig mer, med fokus på barnfamiljer. Genom att låta 30 företag presentera förslag bestämde man sig för Kalmarföretaget Aponymys idé om en app där besökaren kan chatta med olika historiska personer, både kända och helt vanliga.

Appen Aistorian Kalmar fungerar på sex platser: Eketorp, Mysinge hög, Borgholms slott, Himmelsberga, Kalmar slott och Krusenstiernska gården. På varje plats kan man välja mellan två olika personer att chatta med. Varje person är programmerad att kunna svara på mellan 100 och 200 olika frågor.

Annons

– Det fungerar lite som när du frågar Siri om saker. Kan de svara gör de det, annars säger de att de inte vet eller föreslår andra frågor, säger Fredrik Wiebert.

Till exempel kan du på Kalmar slott chatta med Gustav Vasa om makt, på Krusenstiernska gården finns en gammal Hermina Krusenstierna som gärna pratar om kvinnors roll och trädgårdsodling och på Borgholms slott finns vita frun som spökar.

– Vi bad skolelever komma med förslag på vad de ville fråga. När vi samlat ihop frågor lät vi varje besöksmål svara på dem och sedan har länsmuseet granskat både frågor och svar, säger Fredrik Wiebert.

På slutet av konversationen får man dessutom en uppgift att lösa.

– Den ska vara ganska enkel och vi hade som krav att man inte ska behöva köpa någon entrébiljett för att kunna lösa den. Till exempel kan Gustav Vasa be dig gå till hans staty i Stadsparken och ta reda på när han dog, säger Fredrik Wiebert.

Bakom projektet Unika historiska Kalmar Öland finns de tre kommunerna och sex andra lokala turistaktörer. Appen lanseras i mitten av juni.

Ida NorinderSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons