Räddningstjänsten vill utbilda frivilliggrupp

Nybro Artikeln publicerades

Räddningstjänsten i Nybro vill utbilda och använda sig av frivilliga personer i en resursgrupp som kan hjälpa till vid bränder, översvämningar och olyckor.

Efter sommarens många och omfattande skogsbränder i Sverige har räddningstjänsten sett behov av att kunna få hjälp av frivilliga krafter vid ”oönskade händelser”.

Initiativ att skapa resursgrupper har redan tagits av kommuner i Kalmar län. Nu tänker Nybro göra detsamma.

– Under hösten och vintern ska sondera, försöka hitta personer som kan tänkas vara intresserade och lämpliga. Därefter får vi ordna med utbildning. Om det går som jag hoppas kan vi ha 10 till 20 personer i en resursgrupp till nästa sommar, säger Magnus Lindahl, räddningschef i Nybro.

Frivilliggruppen, säger han, behöver inte nödvändigtvis bli aktuell endast vid större händelser; även vid mindre händelser kan det finnas sysslor som avlastar räddningstjänstens egen personal.

– Sommarens bränder visade på ett tydligt sätt att det ibland behövs mycket folk. Den här gruppen ska ju inte utbildas till brandmän, men de kan vara behjälpliga. Det skulle skapa en större trygghet i skarpa situationer, säger Magnus Lindahl.