Livstidsstraffad Nybromördare kvar i fängelse

Nybro Artikeln publicerades
Örebro tingsrätt avslog 63-åringens ansökan om tidsbestämt straff.
Örebro tingsrätt avslog 63-åringens ansökan om tidsbestämt straff.

Det blir inte ett tidsbestämt straff för den 63-åriga man som för 14 år sedan mördade sin fru i Nybro. Rätten menar att han fortfarande har aggressionsproblem.

Det var i september 2005 som 63-åringen mördade sin fru genom att utdela flera knivhugg mot hennes hals. Mordet blev kulmen på långvariga slitningar inom familjen, där hustrun ville skiljas - något som mannen vägrade att acceptera.

I februari 2006 fastställde hovrätten Kalmar tingsrätts dom och mannen, som då bodde i Nybro, dömdes till livstids fängelse. Utöver mord fälldes mannen även för grov fridskränkning. Detta eftersom han under en följd av år utsatt sina barn för olika former av våld och hot.

Nu har mannen för andra gången ansökt om att få sitt straff tidsbestämt. På fredagen kom Örebro tingsrätts beslut - ansökan avslås.

Tingsrätten avslår hans omvandlingsansökan med bedömningen ”att det än så länge finns en konkret och beaktansvärd risk” för att 63-åringen återfaller i brottslighet av allvarligt slag. Mannen har under sin tid på anstalt tilldelats fem varningar för att han har uppträtt olämpligt och hotfullt både mot personal och medintagna.

Enligt Rättsmedicinalverkets yttrande bedöms mannen fortfarande ha ”tre viktiga och belastande riskfaktorer” vilket ska vara mannens tidigare våldsbeteende samt personlighetsmässiga- och alkoholrelaterade problem. Därför gjorde de bedömningen att det finns en ”medelhög” risk att 63-åringen återfaller i brottslighet.

Mannen själv menar att ”han kan inte förlåta sig för det som hänt” och att han varken har problem med alkohol eller aggressivitet, trots det väljer tingsrätten att gå på Rättsmedicinalverkets linje.