Kulturmacken lägger ner

Nybro Artikeln publicerades

Det blir inget 10-årsjubileum för kulturinstitutionen. Ekonomin knäckte verksamheten.

2001 öppnade man, nästan tio år senare bommar man igen verksamhet. Kulturmacken i Bäckebo lägger ner sin verksamhet. De som står bakom Kulturmacken har i alla år kämpat för att få ihop ett intressant program men också kämpat med sin ekonomi. Förra veckan sjöng Petra Kvist sånger av Edith Piaf, det blev kulturföreningens sista arrangemang.
– Vi har haft problem med ekonomin. Vi blir också färre och färre. Nu på slutet var vi bara sex deltagare, det har inneburit en större ekonomiska börda men också mer arbetstimmar.
Macken ägs och kommer nu försöka säljas. Den ekonomiska föreningen kommer att vara kvar, främst för att de vill ha möjlighet att ha någon form av samarbete med Nybro teaterförening.
Kulturmacken har blivit ett känt begrepp i kultursvängen, men trots lovord från besökare och kritiker lyfte aldrig verksamheten till större höjder och genererade inte den ekonomin som gjorde att de sex delägarna orkade arbeta vidare.
– Nej besöksantalet har liksom aldrig lyft, i år har vi till och med haft färre besökare än tidigare. Vi bor inte längs de stora turiststråken så det krävs stora arbetsinsatser för att locka hit besökare, säger Kurt Karlsson.
Hur känns det?
– För en vecka sedan så var vi några stycken som packade ihop sakerna. Det var lite vemodigt med tanke på all tid vi lagt ner på macken, säger Kurt Karlsson.
Markus Lund (S) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden och beklagar att de lägger ner.
– Det är synd. Det har varit en högkvalitativ verksamhet både på produkterna de tagit fram såväl som aktiviteterna. Vi får hoppas att de någon annan form där de gemensamt kan verka.