Här kan det nya blåljushuset byggas

Nybro Artikeln publicerades
Placeringen av det nya blåljushuset. Vid infarten från väg 31, direkt på vänster sida på Kraftvägen, planeras blåljushuset att byggas.
Foto: Anna Borg
Placeringen av det nya blåljushuset. Vid infarten från väg 31, direkt på vänster sida på Kraftvägen, planeras blåljushuset att byggas.

Det finns ett förslag på ett nytt blåljushus med polis, räddningstjänst och ambulans i Nybro kommun. Huset föreslås att byggas vid infarten från väg 31 till kraftvärmeverket.

I ett samarbete mellan landstinget, kommunen och polisen kan ett nytt blåljushus bli verklighet i Nybro. Än så länge finns inget politiskt beslut, men förslaget finns med i den nya kommunplanen och utformningen av huset håller på att tas fram.

– Vi är väldigt förväntansfulla, eftersom vi har ett enormt behov av nya lokaler, säger Magnus Lindahl, räddningschef för Räddningstjänsten i Nybro.

Magnus Lindahl, chef för Räddningstjänsten i Nybro.
Magnus Lindahl, chef för Räddningstjänsten i Nybro.

Idag huserar räddningstjänsten i gamla slitna lokaler, som har byggts om i olika etapper och är inte ändamålsenliga. Även polisen finns i äldre lokaler och ambulansen är i en barack i anslutning till räddningsstationen.

– Polisen, ambulansen och vi är positiva till ett gemensamt blåljushus där vi kan dra nytta av samordning, berättar Magnus Lindahl.

I förprojekteringen har man kommit fram till att huset ska ligga vid infarten från väg 31, som leder till kraftvärmeverket. Det ska placeras i början av Kraftvägen, direkt på vänster sida där det är oexploaterad kommunal mark.

– Platsen är strategisk. Det är lätt att ta sig in till centrala Nybro och till väg 31 mot Orrefors samt till rondellen till väg 25 mot Kalmar och Eriksmåla, berättar Magnus Lindahl.

Blåljushuset är planerat att bli en större byggnad där räddningstjänsten, polisen och ambulansen får sina egna lokaler. En ny ledningscentral för bland annat kommunledningen ska också rymmas i det nya huset. Gemensamma ytor blir bland annat omklädningsrum, kök, verkstad och tvätt.

– Lokalerna kommer att vara anpassade efter de olika verksamheterna med hög säkerhet och med skalskydd, berättar Magnus Lindahl.

För närvarande håller han på att sammanställa ett projektdirektiv gällande utformningen av huset. Direktivet är färdigt i mars eller april och därefter ska politikerna ta ställning till förslaget.

– Alla är eniga om att behovet finns. Frågan är hur det ska lösas ekonomiskt, säger Magnus Lindahl.

Planen är att Nybro Brunn AB ska äga huset och hyra ut till kommunen och landstinget. Det kommunala bostadsbolaget NBAB ska ansvara för eventuell byggnation.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.