Unga kvinnor åtalas för att ha ljugit vid en rättegång

Mönsterås kommun Artikeln publicerades
Två unga kvinnor åtalas nu för mened vid Kalmar tingsrätt.
Foto: Mikael Fritzon / TT
Två unga kvinnor åtalas nu för mened vid Kalmar tingsrätt.

Två unga kvinnor, båda i 20-årsåldern, åtalas nu för mened sedan de vittnat i en rättegång mot en man som senare dömdes för grovt olaga hot.

Enligt åklagaren ska kvinnorna ha ljugit i rätten i syfte att ge mannen alibi för de gärningar som han stod åtalad för.

”Kvinnorna har uppsåtligen under laga ed lämnat osanna uppgifter och förtigit sanningen. Syftet har varit att fria den tilltalade mannen”, skriver kammaråklagare Thomas Hagman i stämningsansökan som är inlämnad till Kalmar tingsrätt.

Det var den 23 februari 2018 som huvudförhandlingen i målet genomfördes. Själva brottet inträffade i Mönsterås några veckor tidigare. Kvinnorna har båda uppgivit att de var tillsammans med mannen på en annan plats än brottsplatsen när hoten uttalades.

”Utsagorna har varit av betydelse för saken”, menar åklagaren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.