Trio dömd för inbrott och grov misshandel

Mönsterås Artikeln publicerades

Det blev fängelsestraff och rättspsykiatrisk vård för de tre män som under sensommaren låg bakom olika brott i Mönsterås och Ålem.

I augusti gjorde trion inbrott hos en person i Mönsterås och stal värdesaker för drygt 15 000 kronor.

Anledningen var en påstådd skuld till en av gärningsmännen.

Offret har uppgett att han en kort stund innan inbrottet under knivhot blev utsatt för rån av en av gärningsmännen, en 27-åring.

Men under rättegången gick de inblandades versioner av vad som egentligen hände isär och i brist på bevis ogillade Kalmar tingsrätt på tisdagen åtalet för rån.

Totalt var det tre personer som stod åtalade för inbrottet. Samtliga fälldes.

En av männen, en 19-åring, stod dessutom inför rätta för att i januari tillsammans med fyra okända personer svårt misshandlat en man i Ålem.

Vid överfallet användes bland annat ett basebollträ med benbrott och handskador som följd.

Tingsrätten bedömde misshandeln som grov och för denna och inbrottet i Mönsterås dömdes den 19-årige våldsverkaren till nio månaders fängelse.

Straffet för hans medkumpaner vid inbrottet, 27 och 19 år gamla, fastställdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning respektive fyra månaders fängelse.

Åklagaren framställde också ett yrkande om att de två 19-åringarna efter avtjänat straff skulle utvisas från Sverige. Denna begäran avvisades av tingsrätten.