Svårsläckt gräsbrand spred sig snabbt

Högsby kommun Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

En gräsbrand i Svarta kärr, utanför Långamåla, spred sig snabbt och var svårbekämpad. Efter att den upptäcktes vid 19-tiden hann den sprida sig till en yta på uppskattningsvis 10 000 kvadratmeter.

Branden startade i ett kalhygge men spred sig sedan fort till en större yta. Brandstyrkorna från Högsby, Fliseryd, Ålem och Oskarshamn har haft det tufft på plats.

– Just nu har vi lyckats att komma runt med brandvatten, men vi hade lite problem med vattenförsörjningen först. Vi har fått köra tankbilsförsörjning tre kilometer från platsen, sa Ingemar Idh, som är räddningschef i beredskap, vid 21.30 på onsdagskvällen.

Det fanns initialt en spridningsrisk till en närliggande skog, men under kvällen har branden kunnat begränsas. Vid 23-tiden var branden mer eller mindre under kontroll.

– Vi ska se över vilka resurser vi ska ha kvar under natten. Vi har satt vattenspridare på begränsningslinjen och tar det successivt, säger Ingemar Idh.

Vid 01 håller räddningstjänsten på att minska antalet personer som arbetar med branden till en styrka. De är kvar och jobbar med eftersläckning och bevakning under natten.

– Vi kan ändå säga att vi har den under kontroll nu, det känns väldigt skönt. Vi hoppas kunna överlämna till markägarna under dagen i morgon, säger Sabine Hedlund, inre befäl på räddningstjänsten.

Brandorsaken är ännu okänd.

Här ska branden ha startat: