Krisberedskapen ska förstärkas

Mönsterås kommun Artikeln publicerades

En ny kommunpolis och kommunens krisberedskap var två av ämnena som avhandlades när mandatperiodens sista fullmäktigemöte hölls på måndagskvällen.

Marcus Jägerbrink heter den nya kommunpolisen i Mönsterås. Det beskedet kunde kommunens kris- och beredskapssamordnare Fredrik Sandqvist lämna till fullmäktigeledamöterna, liksom att Mönsterås nu ingår i Västerviks polisområde.

– Det ser ljust ut, det kommer att bli superbra, säger Fredrik Sandqvist om detta.

Han berättade också kort om att alla kommuner nu måste återupprätta civilförsvaret med hänsyn till det försämrade säkerhetspolitiska läget, och att man även arbetar med frågor som exempelvis skydd mot terrorism.

Räddningschefen Ingemar Idh informerade om räddningstjänstens insatser under sommaren, då man samverkat över länsgränserna för att hjälpa till vid de stora skogsbränderna i mellersta Sverige. Bland annat var det nio brandmän från Mönsterås kommun som hjälpte till där.

– Vi skapade en samverkan som blev väldigt bra, säger han.

Justitie- och inrikesministern Morgan Johansson (S) har i veckan framfört ett tack för att man bistått andra räddningstjänster under sommaren.

Även inom länet samverkade man vid flera större händelser. Inte minst Fliseryds brandmän stöttade upp vid bränder i Oskarshamns kommun, och under sommaren hade Fliserydsstyrkan tre gånger så många larm som normalt.

En av lärdomarna efter sommaren är just att ingen klarar en långdragen händelse själv, utan samverkan är nödvändig.

Man kommer nu att fortsätta att utveckla samverkan mellan räddningstjänsterna, både inom länet och med andra län.

I övrigt konstaterar Ingemar Idh att beredskapsläget är ansträngt i kommunen när det gäller Ålem och Fliseryd, där man behöver hitta fler deltidsbrandmän. Den som vill bli brandman måste både bo och arbeta på den aktuella orten.

– I Mönsterås börjar det också bli lite oroligt. Vi kommer att ha kampanjer för att hitta fler brandmän. Kvinnliga brandmän kommer att vara ute på tjejkvällen i Mönsterås på torsdag och vi kommer även att ha en prova på-dag den 6 oktober, säger Ingemar Idh.

Han uppger även att man har haft stor nytta av det frivilliga brandvärnet, där 100 personer utbildades i Oskarshamn i somras.

Måndagens fullmäktige inleddes med en tyst minut för Bill Björklund (L) som gått bort. Han var en engagerad politiker under många år.

Mötet avslutades med att man avtackade Birgitha Freij som varit fullmäktiges sekreterare i 16 år.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.