Extra väktare sätts in under nattetid

Mönsterås Artikeln publicerades

På grund av ökad otrygghet bland både invånare och kommunens anställda tvingas kommunen sätta in permanent väktarbevakning varje natt tills vidare.

Bevakningen startar omgående. En väktarbil ska cirkulera i Mönsterås kommun mellan klockan 22.00 och 06.00 varje natt.

Sedan tidigare anlitar kommunen väktarbevakning men den bilen är inriktad på vissa kommunala fastigheter, och den bevakningen kommer att fortsätta som vanligt. Det är en extra väktarbil som nu sätts in.

– Det är en mycket märklig situation när en kommun får anlita ett privat bevakningsbolag för uppgifter som borde vara polisens grundläggande uppdrag, men vi ser att de polisiära resurserna inte räcker till. Vi har inget att invända mot hur de lokala poliserna utför sitt uppdrag men de är uppenbart underbemannade, konstaterar kommunalrådet Anders Johansson (C).

Kommunen har fått tydliga signaler om att otryggheten har ökat.

Det har alltså gått så långt att kommunen nu ansåg sig tvingad att anlita väktarbolag.

– Den senaste tidens skadegörelse har naturligtvis också bidragit till att situationen har blivit akut, säger Johansson och syftar inte minst på att hemtjänstens fordon vandaliserats och att en stor mängd fönster skjutits sönder på Parkskolan.

– Det här har högsta prioritet hos oss, och beslutet om utökad bevakning gäller tills vidare. Samtidigt kommer vi att arbeta vidare med trygghetsfrågorna och jobba både långsiktigt och kortsiktigt med trygghetshöjande åtgärder, säger Anders Johansson.

Beslutet om utökad väktarbevakning har fattats av kommunledningen efter en dialog med polisen.