Annons

Avslöjar: Efter Skrikaolyckan – hårdare straff för trafikbrott

Dödsolyckan i Skrika som krävde två liv får nu regeringen att ändra lagen.
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill öka möjligheterna till häktning för trafikbrott och skärpa lagen.
– Det är lite lustigt nu att det kommer fem månader före valet, säger Robert Bratt som överlevde olyckan.
Stockholm • Publicerad 29 mars 2018

Tisdagen den 27 juni dödades två personer av en drogpåverkad man. Mannen var väl känd av polisen och också känd för att köra olovligt och påverkad. Mannen hade rapporterats för ett 40-tal brott en kort tid innan olyckan. Polis, lokalpolitiker och allmänhet uttryckte frustration över att inget hänt. Men nu kan tidningen avslöja att lagstiftning och straffskärpning är på gång.

I den här bilen körde den då 57-åriga och drogpåverkade mannen. Han dömdes i hovrätten till 4,5 års fängelse efter att ha kört ihjäl två personer.
I den här bilen körde den då 57-åriga och drogpåverkade mannen. Han dömdes i hovrätten till 4,5 års fängelse efter att ha kört ihjäl två personer.Foto: Polisen

– Ja, vi kommer redan om några veckor, den 17 april, att få ett förslag presenterats för oss av en utredare där det handlar om att det ska vara möjligt att häkta personer som återfaller i mindre allvarliga brott, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Annons

Som det ser ut idag får man bara häkta om det finns minst ett års fängelse i straffskalan, men nu kommer man alltså att kunna häktas, och därmed förhindras att hinna med fler brott, även för exempelvis rattfylleri och olovlig körning där det idag är sex månaders fängelse i straffskalan.

Men Justitieministern vill också ha fler åtgärder.

– Vi är beredda att lyfta straffskalan när det gäller trafikbrott. Vi vill se ett samlat brott där grov olovlig körning, vårdslöshet i trafik och rattfylleri ingår. Vi räknar med att ha en ny lag nästa år. Men det handlar också om att skärpa straffen för återfallsförbrytare. De som återkommande gör sig skyldiga till brott ska få höjda straff.

Om man läser intervjuer med justitieministern i samband med Skrikaolyckan så får man intrycket att han har gjort en helomvändning. Då menade han att regeringen redan vidtagit åtgärder för att förhindra återfallsförbrytare i trafiken, att inget behövde göras. Det fick bland annat riksåklagare Anders Perklev att kräva höjda straff för de som kör rattfulla och utan körkort. Han ville också kunna häkta personer som återkommande begår brott i trafiken. Men Morgan Johansson anser inte att han blev korrekt citerad.

– Nej, jag uttryckte mig nog så att vi inte hade förslag i den riktningen. Men nu har vi arbetat intensivt med den här frågan, säger han.

Justitieministerns partikollega, oppositionsrådet Robert Rapakko (S) från Mönsterås var en av de som uttryckte besvikelse över Morgan Johanssons uttalande i somras.

– Jag åkte upp till Stockholm på vinst och förlust för att försöka träffa Justitieministern. Det gick och ja, jag var inte så nöjd med de svar jag fick. Men jag förstod samtidigt att någonting höll på att hända, säger han.

Och idag är du glad?

– Ja, det här var riktigt bra nyheter ni kommer med. Jag trodde kanske inte det skulle gå så snabbt, säger han.

Medborgargardet i området har uppmärksammats i flera artiklar – hur patruller av frivilliga ortsbor ger sig ut för att övervaka säkerheten i området runt Fliseryd, Påskallavik och Oskarshamn. Då handlade det mycket om brist på polisiär närvaro, men det är inte hela sanningen tror Robert Rapakko.

Annons

– Det är klart, har man som medborgare inget förtroende för polisen så är det lätt att såna här konstellationer uppstår. Men jag har haft mycket kontakt med polisen och de menar snarare att de inte kan ingripa på det sättet de önskar. Att de inte har lagligt stöd för sina insatser, säger Robert Rapakko.

En annan länspolitiker som varit väldigt engagerad i frågan är riksdagsmannen Laila Naraghi (S) från Oskarshamn.

– Jag är glad idag för att detta visar på riksdagsledamöters möjlighet att lyfta viktiga lokala frågor till nationell nivå, säger hon.

Socialdemokraterna är inte ensamma om att uppmärksamma frågan. Även Centerpartiet, genom kommunalrådet Anders Johansson (C), var tidigt ute och försökte påverka rikspolitiker för att få till stånd en lagändring.

Det var tre personer i bilen som färdades i bilen som blev påkörd i juni förra året. Robert Bratt överlevde, hans far och hans sambo hade inte samma tur. Han är fortfarande arg över hur justitieministern uttalade sig efter olyckan.

– Ja, jag har inget gott att säga om honom. Alla visste att han som dödade min pappa och sambo alltid körde påverkad och satte hela bygden i skräck, säger han.

Morgan Johansson menar dock att han och regeringen har varit väldigt aktiva när det gäller den här frågan.

Vad vill du säga till Robert Bratt?

– Vi tar väldigt allvarligt på de här frågorna, en hårdare syn och också en möjlighet att frihetsberöva. Riskerna för det som hände ska hända igen minskar betydligt, säger Morgan Johansson.

Robert Bratt själv tycker det är bra att justitieministern har tagit tag i frågan, om än sent.

Annons

– Jag tycker det är jättebra att han äntligen tar tag i frågan. Men det är lite lustigt att det sker nu, fem månader före valet. Jag vill samtidigt hylla Anders Johansson (C) som lagt ner hela sin själ på att uppmärksamma hur farligt det är med narkotikapåverkade förare i trafiken, säger Robert Bratt.

Anders BlankSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons