Minnesord

Philippa Wiking

Minnesord Artikeln publicerades

Philippa Wiking, född den 27 mars 1920, avled den 6 december.
Kalmarprofilen, prosten och hovpredikanten Erland Björck var kyrkoherde i Kalmar 1916–49. Han efterlämnade fem barn varav nu det yngsta och sista avlidit.
Philippa föddes i Kalmar där hon också tillbringade sin uppväxt fram till universitetsstudierna i Uppsala. Hon återvände gärna till hemmet i Kalmar och födde där sina två första söner Sven (1945) och Staffan (47).
Hemmet var domprostgården, det magnifika patricierhuset inte långt från domkyrkan.
I Uppsala träffade Philippa sin blivande make, Birger Wiking, med familjebakgrund i Västervik och Lillsjödal. 1944 gifte de sig. Snart reste Philippa och hennes unga familj till Tanganyika i Östafrika för arbeta i Svenska kyrkans internationella tjänst.
Föräldrarna Erland och Maj hade varit hängivna missionsvänner och nu lade Philippa tio år, 1947-57, i den praktiska gärning som det i hemmet alltid talats så mycket om. Modern Maj, född Lagerheim, hade ett synnerligen brinnande missionsintresse. Hon var en av huvudpersonerna bakom bildandet av Svenska Kvinnors Missions-Förening i Kalmar.
Efter hemkomsten från Afrika flyttade familjen till en annan hamnstad, Piteå, där hon stannade i 14 år. Hon undervisade vid stadens läroverk och fick senare en tjänst som bibliotekarie. I den rollen blev hon en huvudperson i en svensk nymodighet på 1960-talet, bokbussen.
Att Philippa alltid längtade till sin barndoms Kalmar och Småland råder det inget tvivel om. I varje bostad familjen bebodde hängde en stor oljemålning av en känd Kalmarkonstnär föreställande domprostgården i nattligt dunkel. 1973 flyttade de till Norra Solberga utanför Eksjö. Redan 1977 bar det av vidare till det som blev makarnas pensionärsbostad i Stenberga. Denna undersköna bygd hade den äldre brodern Sven Björck, kyrkoherde i N Sandsjö, upptäckt och tagit till sitt hjärta. Vid familjens hemkomst från Afrika ordnade Sven Björck med en sommarbostad i Stenberga som många år senare blev makarna Wikings åretruntbostad. Besöken till Kalmar kunde nu bli lite tätare.
Philippa ägnade sig åt en översättargärning som med tiden antog allt större proportioner. I Afrika hade hon översatt delar av Bibeln till två lokala språk. I huvudsak blev det sedan verk på tyska och engelska samt de skandinaviska grannspråken som hon renderade i svensk översättning med uppskattad stilistik. Det hann bli över 150 böcker inalles innan åldern och en allt sämre syn tog ut sin rätt.
Tillsammans med maken Birger skrev Philippa boken Mitt i Afrika, en samling fängslande berättelser om missionärens vardag i Afrika. Hon skrev också ett mindre antal barn- och ungdomsböcker som hon dock aldrig lyckades få utgivna.
Philippa fick ett långt och innehållsrikt liv, men också farofyllt. Av de sex barn hon födde behöll Afrika två söner; Erland som dog ett år gammal och Sven som miste sitt liv precis 50 år senare, år 2000.
De sista åren bodde hon på ett äldreboende i Lammhult där hon avled död den 6 december i en ålder av 90 år och blev därmed äldst i sin familj där ingen blivit riktigt så gammal.
Philippa efterlämnar barnen Staffan (Nairobi), Anna (Lammhult), Astrid (Växjö) och Göran (Singapore) med familjer samt 15 barnbarn och nio barnbarnsbarn. Begravningen ägde rum i Lammhult den 17 december.

Göran Wiking
Tidigare skolpräst vid Oskarshamns folkhögskola
Präst i Svenska kyrkan, Singapore