Annons

Vi firar en idédebattens märkesman

I veckan har en kalmarbo fyllt 80 år, Sture Eskilsson. Som få har han påverkat svensk samhällsdebatt och samhällsutveckling i en riktning mot öppenhet och frihetlighet. Hans insats visar dessutom på det politiska arbetets villkor, på skillnaden mellan att skapa förståelse för idéer och att förvalta de opinioner som redan finns.
Ledare • Publicerad 19 mars 2010

Den som är avogt inställd till ansvar och enskild frihet, till företagande och samverkan mellan människor på frivillig grund avfärdar ofta Eskilssons insats med en axelryckning. Vad kan man vänta av en SAF-direktör? Det kan väl inte vara svårt att företräda sin intresseorganisation när det finns en massa pengar i bakgrunden? Med den inställningen som utgångspunkt har vi sett ett antal spindelnätslika organisations- och maktscheman uppritade, i syfte att avslöja.

Det sådana diagram avslöjar är först och främst upphovsmännens tondövhet inför frihetliga idéers sprängkraft i sig. Organisationsförmåga har visserligen hjälpt det politiska arbete som människor stått för i de idérörelser och -institutioner som växt fram ur den grund Eskilsson skapat – tankesmedjan Timbro är främsta exemplet. Men inga pengar i världen kan ersätta engagemang, framsynthet och det som faktiskt bör benämnas tankedjup.

Annons

Ty den som diskuterat samhälle och politik med Sture Eskilsson har snart märkt det grundläggande humanistiska engagemanget. Hans insats har inte handlat om att stärka arbetsgivarpartens positioner, utan om att göra Sverige till ett bättre samhälle för vanliga människor. Det är inte för inte som han i sina memoarer nämner att kretsen kring Tage Danielsson var hans uppsalakamrater under studentåren. De är, trots alla olikheter, i någon mening barn av samma samhällsanda, må de sedan har tolkat denna på skilda sätt.

I dagens Sverige är det inte de politiska partierna som står för den långsiktiga samhällsdebatten – i stället tolkar stämningar och anpassar sin politik till det de uppfattar som en majoritetsuppfattning. Men samhällsklimat uppstår inte av sig själva, varken vänstervågor eller frihetsvågor. Mycket sker av indirekta orsaker, men mycket påverkas också av människor med klar blick för idéer betydelse för vår föreställningsvärld. Men dagspolitik räcker inte för att ge idéer rum att växa och fortplantas. För detta behövs både långsiktighet och öppenhet för idédiskussionens bredd.

I dag står alla de tankesmedjor som vuxit upp i Timbros fotspår för mycket av den samhällsdebatten. Här vinner vi möjligheterna att urskilja samhällsutvecklingen och se alternativen. För att citera ett talesätt – här förflyttas den spelplan på vilken partierna kämpar.

Det är en del av de förändringar som har sin rot i Sture Eskilssons engagemang. Vad viktigare är – Sverige har blivit ett land med större möjligheter för vanliga människor.

Per Dahl, politisk chefredaktör
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons