Annons

Våga ta reda på fakta om våldtäkter

Uppdrag gransknings kartläggning av våldtäktsdomar visar att drygt hälften av de dömda är födda utomlands. Nu krävs fördomsfri forskning om varför invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken.
Ledare • Publicerad 22 augusti 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Uppdrag granskning har gjort en kartläggning av alla som har dömts för våldtäkt de senaste fem åren. Enligt undersökningen är 58 procent av de dömda utrikesfödda. Programmet, som visas i SVT på onsdagskvällen, har orsakat kontroverser redan innan sändningsdags.

Det krävs mer information om våldtäkter.
Det krävs mer information om våldtäkter.Foto: Johan Nilsson/TT

Det har bland annat fått kraftig kritik från en av de medverkande. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet och en av Sveriges mest tongivande kriminologer, sa i SVT:s Morgonstudion: ”Programmet bygger på en gammal högerextrem konspirationsteori som går ut på att främmande män kommer till Sverige och våldtar svenska kvinnor och etablissemanget, pk-eliten, försöker dölja detta” (22/8).

Annons

Det är förvisso inte förvånande att han är missnöjd med Uppdrag gransknings program. Professorn framställs inte i särskilt positiv dager – med all rätt. Av programmet framgår att det länge, åtminstone sedan slutet av 1970-talet, har funnits kunskap om att män med invandrarbakgrund är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken.

Men svenska forskare, däribland Sarnecki, har inte brytt sig om att utreda varför så många av gärningsmännen har utländsk bakgrund. Det är olyckligt. Ju mer fakta som finns, desto mindre utrymme i debatten för spekulationer. Det är sällan en god utgångspunkt för det offentliga samtalet och kan lätt utnyttjas av aktörer med en främlingsfientlig agenda.

Ironiskt nog kritiserar Sarnecki Uppdrag granskning för att dra långtgående slutsatser om gärningsmännens kulturella bakgrund utifrån ett allt för litet underlag. Inser professorn att om det redan hade funnits vetenskapliga studier hade medierna haft tillgång till mer material att basera sina granskningar på? Än viktigare, då hade det varit möjligt för samhället att agera i förebyggande syfte.

Myndigheten Brottsförebyggande rådet (Brå) har förvisso publicerat statistik om etnicitet och brottslighet tidigare, senast år 2005. Då visade undersökningen ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet” att överrisken för att vara misstänkt för våldtäkt eller försök till våldtäkt var fem gånger så stor bland utrikes födda jämfört med dem som har svenskfödda föräldrar. Men intresset för att ta reda på mer har varit begränsat.

Nu har myndigheten mer eller mindre pressats att utreda frågan, tack vare ett starkt medialt tryck. I våras publicerade såväl Expressen som Aftonbladet stora granskningar om vilka som har dömts för gruppvåldtäkter. Båda visade att utrikes födda var kraftigt överrepresenterade bland de dömda.

Inte ens Brå, där Jerzy Sarnecki råkar vara en av ledamöterna i myndighetens rådgivande organ, kunde ducka längre. Men det lät annorlunda för ett år sedan.

Då konstaterade Stina Holmberg, enhetschef på Brå: ”Jag ser inte att ytterligare en undersökning skulle ha något stort mervärde”. (Expressen 25/2 2017). I maj meddelade Holmberg att en Brå-studie om misstänktas etnicitet kan bli aktuell nästa år.

Förhoppningsvis kommer studien att styras av en ärlig vilja att ta reda på hur det förhåller sig, utan skygglappar. Det behövs seriös forskning där slutsatserna inte är givna på förhand.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons