Annons

Sverigedemokraternas Swexit skulle svida

Sverigedemokraterna vill att vi ska folkomrösta om utträde ur Europeiska Unionen. Men att lämna unionen, en Swexit, skulle få stora ekonomiska konsekvenser för företagare och löntagare i Kalmar län.
Ledare • Publicerad 19 juni 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I en intervju i Dagens Industri (18/6) argumenterar SD-ledaren Jimmie Åkesson för att Sverige, efter brittisk modell, bör folkomrösta om EU-utträde. ”Vi ser ingen poäng i att ingå i en politisk union så som EU har blivit” säger Åkesson som vill att vi även fortsättningsvis ska vara en del av EU:s inre marknad, men inte till vilket pris som helst.

Majoriteten av svenskarna är positiva till EU-medlemskapet. Fördelarna väger tyngre än nackdelarna.
Majoriteten av svenskarna är positiva till EU-medlemskapet. Fördelarna väger tyngre än nackdelarna.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

När Åkesson hävdar att ”EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting” är kritiken visserligen överdriven, men inte utan grund. Det finns goda skäl att vara oroad över hur det europeiska samarbetet alltmer rör sig i en federalistisk riktning.

Annons

Trots det har svenskarna, under det nästan kvartssekel som gått sedan folkomröstningen 1994, blivit allt mer positivt inställda till unionen. SCB:s siffror visar att en majoritet i dag ”i huvudsak” är för det svenska medlemskapet.

Lejonparten av medborgarna torde ha landat i slutsatsen att EU har många fel och brister, men att fördelarna med ett medlemskap ändå överväger. Kanske jobbar de på Scania i Oskarshamn eller på Södra Cell i Mönsterås och har med egna ögon sett hur beroende vi är av vår exportindustri, och hur viktig den fria inre marknaden är för vårt välstånd. Men inte bara Kalmar län utan hela Sverige skulle drabbas negativt ekonomiskt vid en Swexit.

Men varför inte göra som Åkesson förespråkar och säga farväl till klåfingriga federalister som vill lägga näsan i blöt i det som borde vara medlemsländernas egna angelägenheter, och bara vara en del av den inre marknaden? Svaret är enkelt: kvarvarande länder kommer att göra allt i sin makt för att hindra det. EU vill inte gärna ge fördelar till ett land som väljer att lämna samarbetet. Å ena sidan ogint, å andra sidan fullt begripligt.

I sinom tid skulle Sverige säkert, efter en Swexit, lyckas förhandla fram nya avtal med EU. Men vägen dit skulle vara lång, mödosam och framför allt - kostsam.

När vi går in i valrörelse kan vi vara säkra på att SD:s önskan om ett svenskt EU-utträde kommer att användas som ett politiskt slagträ gentemot partiet. Men den som gapar om att en önskan om Swexit i sig är bevis på något slags brunfärgad nationalism gör debatten en otjänst.

Åkesson har rätt när han säger att de ekonomiska fördelarna av ett medlemskap inte värda vilket pris som helst. Misstaget Sverigedemokraterna gör är att de grovt underskattar den ekonomiska och politiska turbulens som ett Swexit skulle innebära. Eller så är de fullt medvetna om detta men hoppas vinna politiska poänger på sitt tal om svenskt utträde. Frågan är vad som är värst.

Jonatan LönnqvistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons