Richard Jomshof säger vad som står i SD-dokumenten

Ledare Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof (t.h.) anser att det är fritt fram för meningsmotståndaren att flytta tillbaka till landet han kommer ifrån.
Foto:TT
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof (t.h.) anser att det är fritt fram för meningsmotståndaren att flytta tillbaka till landet han kommer ifrån.

Sverigedemokraternas "öppna svenskhet" är, som partisekreteraren visar, en ren illusion.

Det behövs inga bilder ibland. "Du är inte välkommen i Sverige, Kahin Ahmed!” Med dessa åtta ord har Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof sagt mer än tusen ord om partiets liv och tänkande.

För till skillnad från när företrädare runtom i landet – alla dessa "idioter, bonnläppar och rasister" som SD:s presschef en gång kallade dem – uttrycker sina synpunkter väger det tungt när Jomshof uttalar sig.

Det väger också betydligt tyngre än när den medialt uppmärksammade Kent Ekeroth agerar. Hans huvudsakliga arbetsuppgift tycks vara att hetsa partiets bas; till dess intellektuella utveckling bidrar han knappast alls och han omtalas ingenstans i partiledarens memoarer som vän, kollega eller allierad.

Det gör emellertid Jomshof. Partisekreteraren tillhör liksom partiledaren Jimmie Åkesson, numera andre vice talmannen Björn Söder och den inhoppande partiledaren Mattias Karlsson "de fyras gäng" som sedan de kom samman i Lund för femton år sedan har styrt Sverigedemokraterna.

Åkesson beskriver i sin bok hur han som student fann Jomshofs "resonerande stil" både "sympatisk och tilltalande", vilket väl också säger något om förväntningarna i den politiska miljö de båda hade sökt sig till. När alltså Jomshof säger att en person som har bott 26 år i landet inte är välkommen att vara här, och håller fast vid uttalandet efteråt, är det något annat än när rättspolitiske talesmannen mitt i natten säger "Jag gör vad fan jag vill!" (vilket i och för sig tycks stämma). Det är SD-politik. Jomshof hänvisar i en intervju också till "våra olika dokument" till stöd för uppfattningen att "det krävs givetvis mer än att komma till Sverige för att bli svensk ... Det krävs en vilja att ta del av det som gäller här".

Vad som gäller här är det uppenbarligen SD själva som avgör. Den intressanta frågan för omgivningen är vad man gör med denna information. Av Moderaternas opinionstapp under våren att döma finns det redan ett stort antal borgerliga väljare som inte alls förordar "samtal" med SD, än mindre samarbete. Däremot kan det finnas fortsatt okunskap om vad Sverigedemokraternas tänkande går ut på. Detta har nu Jomshof avhjälpt.