Annons

Långsökt med lönepress

Lönedumpning är ofta snarare en farhåga än en realitet – i en aktuell studie visades till exempel att den fria rörligheten inom EU inte har inneburit den låglönekonkurrens många har varnat för.
Ledare • Publicerad 13 mars 2014

Inte heller arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU har haft denna effekt, en insikt nu även LO har kommit till. ”Arbetskraftsinvandringen på LO:s område rör sig om mellan 4 500 och 6 000 per år, och av det blir det ingen lönepress”, säger organisa­tionens migrationspolitiske expert Thord Ingesson till Dagens industri. Inte heller i ett större perspektiv är någon sådan effekt att vänta. Trots ytterst liberala regler befinner sig i dag bara omkring 20 000 personer i Sverige med arbetstillstånd. Fusk och regelbrott har dessutom fått representera helheten. Mycket av kritiken mot arbetskraftsinvandringen kan därmed avskrivas som överdriven.

Däremot finns det, som ekonomiprofessorn Magnus Henreksson skriver i senaste numret av tidskriften Axess, skäl att ifrågasätta idéerna om arbetskraftsinvandring som styr dagens regelverk. Någon generell brist på arbetskraft råder det knappast: Tvärtom är det tidigare omtalade utanförskapet fortsatt stort. Närmare hälften av alla utrikes födda kvinnor är till exempel inte i sysselsättning i dag. Arbetskraftsinvandring är inte det problem somliga vill göra gällande, men heller inte den lösning som andra gärna tänker sig.

Daniel Braw

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons