Annons

Kalmar behöver ett skönhetsråd

Städer som inte bygger nytt blir med tiden som museer, intressanta som minnesmärken, men livlösa som samhällen.
Städer som inte tänker nytt riskerar att hamna på efterkälken i globaliseringens skoningslösa framfart.
Ledare • Publicerad 3 maj 2011
Kalmar blandar djärvt gammalt och nytt. I denna nödvändiga omdaning behövs en röst som varnar för disharmoni i balansen. Foto: Johanna Eriksson
Kalmar blandar djärvt gammalt och nytt. I denna nödvändiga omdaning behövs en röst som varnar för disharmoni i balansen. Foto: Johanna ErikssonFoto: Johanna Eriksson

Dessa två principer applåderar Linnéuniversitetets planer på att bygga nytt på Fredriksskans och vid Ölandskajen.

Jag lämnar i detta sammanhang kommunpolitiken åt sidan. Självfallet ska kommunens åtagande präglas av öppenhet och ekonomisk hushållning.

Annons

Min reflexion handlar om någotannat. Kalmar kommun bör inrätta ett Skönhetsråd. Universitetsbygget är av ett sådant format att det påverkar hela stadsbilden. Alla Kalmarbor och även morgondagens kommuninnevånare är intressenter. Det behövs ett öga och en röst som tillvaratar det förflutnas och framtidens synpunkter.

Stockholm har ett Skönhetsråd. Så har beskriver det sig och sin verksamhet. ”Skönhetsrådet?–?Rådet till skydd för Stockholms skönhet?–?är en kommunal instans som huvudsakligen granskar detaljplaner och bygglovsärenden (...) Utöver det har rådet rätt att väcka egna ärenden där rådet kan initiera och driva frågor inom det speciella verksamhetsområdet vilket ger rådet en fri ställning i den kommunala organisationen.”

Rådet har en fri ställning, men får tyngd av sin roll inom den kommunala verksamheten. Senast sade Skönhetsrådet nej till planerna på ett stort kallbadhus i Riddarfjärden. Staden blev en turistattraktion fattigare, men fick behålla vattenspegeln mellan Söder och Kungsholmen.

Ett skönhetsråd i Kalmar skulle vara sammansatt av personer som månar i lika delar om stadens bevarande och utveckling. Den föreslagna parkeringsplatsen i Kalmarsundsparken hade varit ett givet ärende på rådets bord. Förslaget innebar en knepig avvägning mellan besöksnäring och orörd kulturmiljö.

Den gången handlade det inte bara om en ny öppning i kyrkogårdsmuren och en promenadväg till slottet mellan gravarna. Det handlade om ett ingrepp med långt större konsekvenser för helheten. I ett skönhetsråd skulle ärendet kunna stötas och blötas och beslutet skulle kunna accepteras med större förståelse.

Avvägning mellan gammalt och nytt är den ena sidan av saken. Balansen mellan olika aktiviteter är en annan. Om universitetet bygger nytt i hamnen, kommer campus kanske att ta över stadsbilden och tränga undan sjöfarten och kommersen som i?dag sätter sin prägel på området.

Det ska tilläggas att Skönhetsrådet i Stockholm ofta hamnar i blåsväder. Desto större anledning att inrätta ett likadant i Kalmar.

Ulf Wickbom
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons