Judehatet drabbar muslimer

Ledare Artikeln publicerades

Antisemitismen och hatet mot Israel drabbar judar, men får också konsekvenser för svenska muslimer.

En kokbok som sprider mat och glädje möttes av antisemitism och hat.
En kokbok som sprider mat och glädje möttes av antisemitism och hat.

Orden att kokboken inkluderade recept på mat från Israel räckte för att utlösa en hatstorm mot den den kända kocken och matbloggaren Zeina Mourtada.

Hundratals inlägg på det sociala mediet Instagram ifrågasatte Israels existens och hennes omdöme.

Det är naturligtvis omöjligt att veta vem som skrivit inläggen. Men av karaktären på texterna att döma rör det sig om personer med rötter i Mellanöstern som sprider de antisemitiska påståendena.

Även den kända tv-kocken Tina Nordström drabbades för några år sedan av hård kritik när hon i ett program talade om Jerusalem som Israels hjärta. De hårda orden mot Mourtada får dock en särskild obehaglig laddning för att hon själv har en muslimsk bakgrund. Hon är förrädaren som svikit sitt folk och sin religion genom att bara nämna landet Israel.

Hatstormar på nätet ska inte förstoras. De kan vara välorganiserade och inläggen måste inte anses representera en bred opinion. Även med en försiktig bedömning står det dock klart att judehatet drabbar svenska muslimer som blott nämner landet Israel helt utan några som helst politiska avsikter, helt utan vilja att ta ställning i konflikten Israel-Palestina.

Det är något att understryka. Judehatet får konsekvenser också för dem som säger emot. För dem som värnar tolerans mellan religioner och etniska grupper. För dem som vet att judar, muslimer och kristna samexisterat i fred. Och som är medveten om de starka kopplingarna mellan de abrahamitiska religionerna. Svenska muslimer är härvid lag extra utsatta.

Zeinea Mourtada stängde av kommentarsfältet och uppmanade alla hatare att avfölja henne. Men trycket på hennes blev uppenbarligen för stort. I en kommentar uppgav hon att korrigeringar kommer att ske i boken. Den omedelbara känslomässiga redaktionen kan förstås. Men förlaget- Bonnier Fakta - har anledning att avråda från förändringar som sker utifrån en antisemitisk mobbs aktiviteter. I annat fall visar en av den svenska förlagsvärldens ledande aktörer att påtryckningarna lönade sig. Det vore att ge grönt ljus till antisemiterna.

Under den senaste veckan tre av antisemitismens ansikten visat upp sina fula trynen i Sverige.

Den antisemitism som växer fram i förorternas radikalisering är en. Den andra är vit-makt demonstrationerna som skedde på första maj.

På den punkten finns det dock ett ljus i mörkret. Polisens nya strategi när det gäller att dokumentera hatbrott via inspelningar har lett till ett antal förundersökningar angående hets mot folkgrupp i kölvattnet av upploppen i Kungälv.

Tyvärr fick polisen lägga kraft på att bemöta en otillåten vänsterextremistisk motdemonstration. ”Antirasisternas” engagemang motverkade polisens arbete att lagföra de som gjorde sig skyldig till hets mot folkgrupp. Antirasisterna hjälpte därmed rasisterna.

Det tredje ansiktet är det röda. I vänsterextrema kretsar frodas Israelhatet. I Malmö skrek unga SSU-are ”krossa sionismen”. Det är inte någon protest mot israels politik utan ett faktiskt avståndstagande från Israels rätt att existera. Orden sprids i Malmö från vilket vi redan sett ett judiskt exodus.

Högtidsorden hjälper inte. Det krävs riktigt engagemang mot antisemitismen. Förlag får inte backa undan, polisen måste ges verktygen när det gäller ingripanden och Socialdemokraterna som brunsmetar andra har en hemläxa att göra. Omgående.

 

 

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.