Annons

Januaripartierna är fortfarande inte överens

Januariöverenskommelsens slarviga natur börjar ge sig känna i flera viktiga sakfrågor.
Ledare • Publicerad 8 november 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Valaffischer på Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Socialdemokraternas Stefan Löfven inför valrörelsen 2018. Med skilda valbudskap är det svårt att komma överens och januaripartierna är fortfarande oense på en rad punkter.
Valaffischer på Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Socialdemokraternas Stefan Löfven inför valrörelsen 2018. Med skilda valbudskap är det svårt att komma överens och januaripartierna är fortfarande oense på en rad punkter.Foto: Erik Simander/TT

Det började knaka i fogarna redan för en dryg månad sen, när Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gick ut och krävde att Moderaterna skulle vara med på en uppgörelse om stambanor för höghastighetståg, vars verkställande är en punkt i januariöverenskommelsen. “Får vi inte till en bred överenskommelse så får man tänka om” menade Sabuni.

Enligt en tung MP-källa fanns det “inget som helst utrymme för L att dra tillbaka sitt stöd för nya stambanor om man vill behålla samarbetet.”. Sabunis ambition att agera bromskloss och villkora den oerhört kostnadskrävande satsningen vid en bredare enighet är välkommen. Men snarare än satsningens bristande stöd belyser Sabunis utspel Januariöverenskommelsens ogenomtänkta upplägg, som är som upplagt för sprickor mellan de inblandade parterna.

Annons

En av Centerpartiets heliga kor i överenskommelsen har varit reformeringen av Arbetsförmedlingen. Över hela landet har myndighetens kontor därför börjat bomma igen. Men efter att den hastiga reformeringen kritiserats har Sabuni bett statsministern att initiera nya samtal. En begäran som har skickats per brev till Januariöverenskommelsens partiledare.

Repliker i riksdagsdebatter har också använts för att följa upp överenskommelsen. I riksdagens partiledardebatt i oktober avkrävde Centerledaren Annie Lööf statsministern på svar efter att ett statsråd uttryckt sig i stridighet med vad som står i avtalet, genom att kritisera etableringsfriheten för friskolor och marknadsinslagen i skolsystemet.

Och så sent som i veckan rök de ihop igen, efter att finansminister Magdalena Andersson (S) deklarerat att hon vill slopa överskottsmålet något C och L menar är oförenligt med den första punkten i överenskommelsen som är att värna det finanspolitiska ramverket.

Att ett regeringsunderlag kommunikationsmetoder växlar mellan brev, mediautspel och repliker i riksdagsdebatten är inte särskilt konstruktivt. Men det primära problemet med januariöverenskommelsen är inte dålig kommunikation, utan det faktum som gång på gång manifesteras – att de inblandade partierna inte är överens.

Amanda BrobergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons