Israelstöd är inte extremism

Ledare Artikeln publicerades

Olle Katz, talesperson för föreningen Judar för israelisk-palestinsk fred, har i åratal stämplat manifestationer som stödjer Israels rätt att existera inom erkända och säkra gränser som ”extremism”.

Själv talar Katz i diverse sammanhang arrangerade av kommunistiska sammanslutningar, vars politiska världsbild kan lämna en del övrigt att önska i demokratiskt hänseende.

Stämplingen denna gång gäller söndagens sammankomst i Stockholm till stöd för Israel, arrangerad av Sionistiska federationen. Bland andra ska Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tala. I tidningen ETC (16/8) anklagar Katz henne huvudlöst för att sälla sig till den amerikanska kristna högern och påstår släktskap med extrem religiös sionism.

    Men som Katz givetvis vet är den dominerande sionismen då och nu den sekulära sionismen, som tog form vid 1800-talets slut som en effekt av den tidens pogromer.

    Övriga talare på söndag kommer från Israels mittenparti, Israels ambassad, Judiska församlingen och Liberalerna. Extremister är vi allihop? Knappast.